Geboorteplan

Een geboorteplan helpt je om vooraf stil te staan bij de dingen die jij belangrijk vindt rondom de geboorte van je kindje. Het schept focus en duidelijkheid voor jezelf, je partner en daarnaast ook voor de degene die jouw bevalling begeleidt. Verder geeft het helderheid voor verschillende situaties. 

Is het niet heel zinloos omdat je toch nooit weet hoe je bevalling gaat lopen? Integendeel!
Je zou het kunnen vergelijken met trouwen: wanneer je een bruiloft plant, kun je de weersomstandigheden niet kiezen, en misschien ben je op de grote dag zelf wel ziek of gebeurt er iets in de familie. Je kunt de bruiloft dus niet regisseren maar je kunt wel voorbereidingen treffen om er in verschillende scenario’s de mooist mogelijke dag van te maken.
Kortom: je maakt jouw geboorteplan omdat je weet dat bevallen hoe dan ook een grootse levensgebeurtenis gaat zijn. Voor je kindje én voor jou.

Je kunt bijvoorbeeld twee plannen schrijven: een thuisversie en een ziekenhuisversie. Hoe kun je je voorbereiden op een thuisbevalling, hoe ziet dat eruit in jouw plaatje? Of als je kiest voor het ziekenhuis, hoe ziet dat plaatje er uit? Of als er tijdens de bevalling een moment van overdracht plaats vindt, welke keuzes wil je dan maken? Wat moet een zorgverlener absoluut weten over jou?

Uit verschillende onderzoeken komen een aantal thema’s naar voren die van invloed zijn op de ervaringen en tevredenheid van vrouwen over hun bevalling. Dat zijn onder andere: omgaan met pijn, steun van de zorgverleners en/of partner, continuïteit van zorg, medische ingrepen, gevoel van controle, inspraak in beslissingen rond de zorg en duidelijke informatie. Bij bijna al deze thema’s kan een geboorteplan een rol spelen.

Natuurlijk kun je jezelf en de zorgverleners je geen garanties geven, maar je schept de kaders waar mensen om je heen rekening mee kunnen houden, telkens als er een keuzemoment komt. Dit kan in grote mate bijdragen aan vertrouwen, gevoel van regie en het goed terug kijken op de geboorte van je kindje.

Invulformulier
Om je te helpen met schrijven, hebben wij een voorbeeld voor je opgesteld waar je de voor jullie belangrijke informatie in kunt vullen. Bij sommige vragen staat een korte toelichting om je te helpen bij het maken van een overwogen keuze. Na het invullen kun je het document verzenden door op de verzendknop te drukken. Er gaat dan automatisch een ontvangstbevestiging naar Vita Nova en naar jullie e-mailadres. Het geboorteplan komt in je medische dossier, zodat het altijd na te lezen is. Klik hierop om direct het geboorteplan in te kunnen vullen.

Bespreking
Het geboorteplan wordt altijd besproken tijdens een controle op de praktijk. Hier nemen we dan extra tijd voor.