Thuis of in het ziekenhuis

Wil je thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wil je wel of niet in bad bevallen? Wij spreken dit graag goed met jou en je partner door.

Thuis

Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt. Zodra de bevalling is begonnen, neem je contact met ons op. Onze verloskundigen zullen meestal eerst een (paar) keer bij je langskomen, voordat de bevalling zo ver gevorderd is, dat je kindje binnen een paar uur wordt verwacht. Dan zullen we besluiten te blijven om je te begeleiden. De kraamverzorgster wordt gebeld en we zorgen dat alle spullen klaarstaan. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor de nodige voorbereidingen en alle benodigdheden dienen aanwezig te zijn. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd, dat jij gewassen wordt en je kindje verzorgd wordt. Samen met je partner kun je dan even rustig bijkomen na de bevalling.

Ziekenhuis (poliklinisch)

De bevalling vindt plaats in het ziekenhuis met een verblijf van maximaal 24 uur. De poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling. Zonder medische reden begeleiden wij de bevalling: onze verloskundigen beslissen zelfstandig of de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Veiligheid voor moeder en kind staat bij onze verloskundigen bovenaan. Dus bij (te verwachte) complicaties verwijzen wij je door naar de gynaecoloog of kinderarts. Voor een poliklinische bevalling bestaat wel een eigen bijdrage (dit kun je navragen bij je zorgverzekering).

Als je contact hebt opgenomen met één van ons, komen we eerst bij je thuis kijken. Gemiddeld gezien ga je bij een ontsluiting van vijf centimeter naar het ziekenhuis. Je kunt dan het eerste stuk thuis opvangen en bent nog mobiel genoeg om met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Meestal verloopt de ontsluiting beter in de huiselijke sfeer. Misschien spreken wij nog een keer bij je af voordat je naar het ziekenhuis gaat.

Badbevalling

Veel vrouwen merken al in de zwangerschap dat ze goed kunnen ontspannen in bad. Het zwaarder wordende lichaam voelt in water gewichtloos. Spieren en banden die in de zwangerschap extra belast zijn, worden even ontzien. Tijdens de bevalling is ontspannen essentieel! Ook dan kan warm water je helpen om te ontspannen en spieren te verzachten waardoor ze minder pijnlijk zijn. Warm water werkt daarnaast bloeddrukverlagend en stressverlagend. Daardoor komen er makkelijker endorfines (natuurlijke pijnstillers) vrij.

Als je thuis mag bevallen, mag je in principe ook in bad bevallen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de bevalling er alsnog een reden kan ontstaan om naar het ziekenhuis te gaan (bijvoorbeeld als het kindje in het vruchtwater heeft gepoept). Bedenk dan, hoe graag je ook je kindje in bad geboren had willen laten worden, dat de gezondheid van moeder en kind altijd gewaarborgd moeten zijn! Vertrouw ook op je verloskundige dat ze je alleen in bad laat bevallen als dat veilig is. Ze zal ingrijpen als het medisch noodzakelijk is.

Ook in het JBZ kun je (poli)klinisch in bad bevallen. Er zijn 2 opblaasbaden beschikbaar op de afdeling verloskunde. De kosten hiervoor bedragen 85 euro. Je krijgt hiervoor een persoonlijk bevallingspakket met alle benodigdheden voor een badbevalling. Het bedrag moet je op dat moment per pin betalen. Lees hier meer over een badbevalling. Overweeg je een badbevalling, overleg het met de verloskundige. Er zijn een aantal medische redenen waardoor je niet in bad mag bevallen. Lees hier de belangrijkste contra-indicaties.

Belangrijk is dat je het beste bevalt op de plek waar jij en je partner zich het prettigst voelen!