Wat kun je als partner doen?

Veel partners onderschatten hun rol tijdens de bevalling. Je vrouw of vriendin moet straks de grote klus gaan klaren, en daar heeft ze jou heel hard bij nodig! Je kunt (helaas) de weeën niet overnemen, maar je bent wel de steun en toeverlaat van je partner.
Het is belangrijk dat je vooraf samen besproken hebt welke verwachtingen je van de bevalling hebt. Heb je positieve of juist spannende associaties richting de bevalling, dan is het belangrijk om dat naar elkaar uit te spreken. Een geboorteplan kan hierbij ondersteunend zijn. Zeker wanneer je nog niet eerder bevallen bent.

Vaak helpt het wanneer je vrouw weet dat je, als partner, voor haar zorgt. In alle facetten! Dat wil zeggen dat je haar heel praktisch kunt ondersteunen met haar ademhaling of massage. Of je er tijdens de bevalling op let dat ze het niet te koud of te warm heeft (dat kan snel wisselen). Help haar met warme sokken, een extra deken, een kruik of juist koude washandjes en slokjes drinken.
Zeker net zo belangrijk is het bewaken van haar/ jullie grenzen. Wat is belangrijk voor je vrouw? Waar heeft ze mogelijk moeite mee? Is alles duidelijk? Zo niet, vraag om verduidelijking. Wil je graag weten of je kunt kiezen uit verschillende voorstellen of  is er maar één weg die je kunt bewandelen? Gebeuren er dingen die jullie liever anders zien omdat jullie vanuit jullie geboorteplan andere wensen aangegeven hadden? Stel vooral vragen zodat je te allen tijde het gevoel hebt gezien en gehoord te zijn.

Probeer als partner rustig en ontspannen te blijven tijdens de bevalling, spanning is overdraagbaar! Laat merken dat je er vertrouwen in hebt, ze kan dit! Steun je vrouw, moedig haar aan, vertel haar dat ze het goed doet. Motiveer en coach haar als ze het even niet meer ziet zitten, jou steun kan de beleving van de bevalling heel positief beinvloeden!