Wat heb je nodig?

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken tot 42 weken mag je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevallen onder onze begeleiding. Wat heb je nodig en wat moet je regelen voor de bevalling. We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Zowel voor een thuis- als voor een poliklinische bevalling en tijdens het kraambed is het noodzakelijk dat je vanaf de 37ste week van de zwangerschap je bed verhoogd hebt. Het mag zowel een één- als tweepersoonsbed zijn. De ideale hoogte is 70 tot 80 centimeter (onderkant matras). Hiervoor kunnen bedverhogers (klossen) of kratten gebruikt worden.

Het verhogen voorkomt rugklachten en daaruit volgend ziekteverzuim bij ons en de kraamverzorgenden. Als je moeite hebt met het in en uit bed stappen, kun je het beste een opstapje gebruiken.

Onze verloskundigen moeten in staat zijn goed te kunnen handelen bij eventuele complicaties en daarom zijn extra matrassen en waterbedden niet toegestaan.

Het is ook aan te raden om het bed tijdig en voldoende te beschermen tegen eventueel vruchtwater en/of bloed.

We adviseren je om altijd een kraampakket en een po in huis te hebben. Een kraampakket kun je zelf samenstellen of compleet kopen bij de thuiszorg of apotheek. De meeste zorgverzekeringen verstrekken er eentje gratis. Een po en klossen kun je lenen bij de thuiszorg of het particuliere kraamzorgbureau waar je je aangemeld hebt.

Controleer of het kraampakket minimaal het volgende bevat:

  • 10 celstof onderleggers (50×70 cm) liever meer in geval van thuis bevallen;
  • 2 doosjes steriele gaasjes (5×10 cm);
  • 1 steriele navelklem;
  • 2 pakken kraamverband;
  • 1 flesje alcohol 70%;
  • 1 pak zigzag watten;
  • 1 stuk ontsmettingszeep of zeeppompje.

Tijdens de bevalling gebruiken wij emmers. Zorg dat je twee schone emmers in huis hebt.

Een po kan ook nodig zijn en je kunt er één huren bij de thuiszorg.

Tijdens de bevalling beschermen vuilniszakken het bed tegen vruchtwater en bloed. Daarnaast gebruiken we vuilniszakken ook om het afval van de bevalling in op te ruimen. Koop voldoende vuilniszakken.

Bij de thuisbevalling is normale verlichting voldoende. Voor het eventuele hechten is het wenselijk dat je een zeer goede (zak)lamp hebt die gericht kan worden. Regel dit  a.u.b. ook als je poliklinisch gaat bevallen.

Het is belangrijk dat tijdens de bevalling de slaapkamer goed warm is. Zo voorkom je dat je kindje snel afkoelt. Zorg dat je twee metalen kruiken in huis hebt voor in het bedje van je kindje (ook in de zomer). Controleer de kruiken vooraf nauwkeurig op lekkage. Aangezien je ze meestal niet lang nodig hebt, kun je de kruiken misschien ook lenen. Regel ook voldoende warme kleertjes, dekentjes en een mutsje voor je kindje.

Het is aan te raden om een tas klaar te zetten (ook als je thuis gaat bevallen) met daarin: toiletartikelen, ondergoed, nachthemd/T-shirt, (douche)slippers, de eerste kleertjes van je kindje, omslagdoek/dekentje, mutsje, verzekeringspapieren, ponsplaatje en een fototoestel. Zet ook de autostoel (Maxi Cosi) alvast klaar. Zo voorkom je dat je belangrijke dingen vergeet als je (misschien plotseling) naar het ziekenhuis moet gaan.

Oefen in de zwangerschap, in alle rust, alvast een keer met het plaatsen en vastzetten van het autostoeltje in de auto.

Als je al kinderen hebt, regel dan op tijd een oppas. De oppas kan in huis komen of je kind(eren) kunnen naar de oppas gaan. Het geeft rust, wanneer je de kinderen laat ophalen. Zorg er ook voor dat het niet te lang duurt voordat de oppas geregeld is tijdens de bevalling (liefst binnen 15 minuten). De bevalling kan namelijk plotseling snel verlopen.