Wat heb je nodig?

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken tot 42 weken mag je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevallen onder onze begeleiding.

Zowel voor een thuis- als voor een poliklinische bevalling en tijdens het kraambed is het noodzakelijk dat er vanaf de 37ste week van de zwangerschap een verhoogd bed aanwezig is. Dit mag zowel een één- als tweepersoonsbed zijn. De ideale hoogte is 70 tot 80 centimeter (onderkant matras). Hiervoor kunnen bedverhogers (klossen) of kratten gebruikt worden. Dit verhogen voorkomt rugklachten en daaruit volgend ziekteverzuim bij ons en de kraamverzorgenden. Als je moeite hebt met het in en uit bed stappen, kun je het beste een opstapje gebruiken.

Onze verloskundigen moeten in staat zijn goed te kunnen handelen bij eventuele complicaties en daarom zijn extra matrassen en waterbedden niet toegestaan.


Het is ook raadzaam het bed tijdig en voldoende te beschermen tegen eventueel vruchtwater en/of bloed.

Het team van Vita Nova adviseert altijd een kraampakket en een po in huis te hebben. Een kraampakket kun je zelf samenstellen of compleet kopen bij de thuiszorg/apotheek. De meeste zorgverzekeringen verstrekken er eentje gratis. Een po en klossen zijn te verkrijgen bij de thuiszorg of het particuliere kraamzorgbureau waar je je aangemeld hebt. Controleer of het kraampakket minimaal het volgende bevat:

  • 10 celstof onderleggers (50×70 cm) liever meer in geval van thuis bevallen;
  • 2 doosjes steriele gaasjes (5×10 cm);
  • 1 steriele navelklem;
  • 2 pakken kraamverband;
  • 1 flesje alcohol 70%;
  • 1 pak zigzag watten;
  • 1 stuk ontsmettingszeep of zeeppompje.

Tijdens de bevalling gebruiken wij twee schone emmers.

De po is te huur bij de thuiszorg.

Tijdens de bevalling beschermen vuilniszakken het bed tegen vruchtwater en bloed. Daarnaast gebruiken we vuilniszakken ook om het afval van de bevalling in op te ruimen.

Bij de thuisbevalling is normale verlichting voldoende. Voor het eventuele hechten is het wenselijk dat je een zeer goede (zak)lamp hebt die gericht kan worden. Zorg hier s.v.p. ook voor als je poliklinisch gaat bevallen.

Zorg ervoor dat de slaapkamer goed warm is. Dit voorkomt dat je kindje snel afkoelt. Graag ook zorgen voor twee metalen kruiken voor in het bedje van je kindje (ook in de zomer). Controleer de kruiken vooraf nauwkeurig op lekkage. Aangezien je ze meestal niet lang nodig hebt, kun je de kruiken misschien ook lenen. Zorg ook voor voldoende warme kleertjes, dekentjes en een mutsje voor de je kindje.

Het is raadzaam een tas klaar te zetten (ook als je thuis gaat bevallen) met daarin toiletartikelen, ondergoed, nachthemd/T-shirt, (douche)slippers, verzekeringspapieren, ponsplaatje en een fototoestel. Zorg ook dat er de eerste kleertjes van je kindje plus een omslagdoek of dekentje en een mutsje in zitten. Zet ook de autostoel (Maxi Cosi) alvast klaar. Dit voorkomt dat je belangrijke dingen vergeet als je (misschien plotseling) naar het ziekenhuis moet gaan.

Oefen in de zwangerschap, in alle rust, alvast een keer met het plaatsen en fixeren van het autostoeltje in de auto.

Zorg dat je voor eventuele andere kind(eren) oppas regelt. De oppas kan in huis komen of je kind(eren) kunnen naar de oppas gaan. Het zorgt voor rust, wanneer je de kinderen laat ophalen. Zorg er ook voor dat het niet te lang duurt voordat de oppas geregeld is tijdens de bevalling (liefst binnen 15 minuten). De bevalling kan namelijk plotseling snel verlopen.