Wanneer moet je bellen voor de bevalling?


BIJ TWIJFELS KUN JE ONZE PRAKTIJK TE ALLEN TIJDE BELLEN!

Maar als houvast hebben we een aantal handvatten..

 • Vóór 37 weken bel je altijd bij weeën, bloedverlies of gebroken vliezen.
 • Na 37 weken bel je ons als het volgende zich voordoet:
  Bij weeën en het is je eerste bevalling? Bel ons als je twee uur lang om de vier minuten regelmatige weeën hebt.
  Ben je al een keer bevallen? Bel ons als je één uur lang om de vijf minuten weeën hebt of eerder als daar advies over is gegeven tijdens je controles of als je het gevoel hebt dat het nodig is.
  Als de vliezen breken bel je ons direct als het vruchtwater groen, geel of bruin is. Dit is een teken dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept en dat is voor ons een reden om bij jullie een controle te komen doen. Heeft het vruchtwater een heldere kleur, dan bel je ons tussen 08.00 – 22.00u. Breken de vliezen in de nacht, dan kun je dus wachten met bellen tot de volgende ochtend. Tenzij je na het breken van de vliezen weeën hebt gekregen.
  – Het hoofdje van het kindje nog niet is ingedaald. Wij zullen je informeren of het hoofdje is ingedaald bij de controles vanaf 36 weken.

NB: Als de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën, dan mag je niet in bad. Douchen is geen probleem, maar gebruik geen vaginale douche.

Als de vliezen ’s nachts breken en de kleur van het vruchtwater helder of roze is, het hoofdje van het kindje is ingedaald en je nog geen (regelmatige) contracties hebt, dan is het veilig om af te wachten tot de ochtend, om ons te bellen.

 • Bloedverlies
  Aan het einde van de zwangerschap is het mogelijk dat je een paar druppels vaginaal bloed verliest in combinatie met slijm of afscheiding. Dit is doorgaans de slijmprop. Dit is geen aankondiging van de bevalling maar een normaal verschijnsel. In alle andere gevallen of bij twijfel horen wij het graag.