Verschillende fases

Hoe gaat een bevalling nu eigenlijk?

De bevalling is een proces dat bestaat uit verschillende fases. De latente en actieve fase van de ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. Hoe snel deze fases elkaar opvolgen weet je nooit van tevoren. De eindstreep ga je hoe dan ook halen en wij helpen je daarbij!

Verloop van de bevalling

Ongeacht welke keuze je hebt gemaakt, thuis of ziekenhuis, iedereen moet bevallen en iedere bevalling is weer anders. Maar het algemene verloop is vrijwel altijd hetzelfde, de tijdsduur kan alleen nogal uiteenlopen.

Een normale bevalling zal ongeveer op de volgende manier verlopen:

Allereerst heb je om te bevallen weeën nodig. Maar hoe beginnen die weeën eigenlijk? Aan het eind van de zwangerschap maakt je lichaam prostaglandines aan. Prostaglandines worden gemaakt in de vliezen en zijn hormonen die zorgen voor het rijpen van de baarmoedermond. Ze stimuleren de aanmaak van oxytocine, het hormoon wat zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder oftewel: weeën. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe meer weeën je krijgt en hoe sneller je over het algemeen dus bevalt.

Naast weeën kan de bevalling zich ook aankondigen met het breken van de vliezen en meestal beginnen korte tijd daarna ook de weeën. Het is echter mogelijk dat de weeën niet spontaan beginnen. Zolang de controles van jou en je kindje goed zijn, is het verantwoord om te wachten tot de bevalling spontaan begint. 85-88% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 48 uur na het breken van de vliezen. Wel is het zo dat wij 24 uur na het breken van de vliezen de zorg overdragen aan de gynaecoloog.

De bevalling bestaat uit een aantal fases:

Voorbereidende fase

De voorbereidingsfase is de geleidelijke overgang van zwangerschap naar bevalling. Dit gebeurt vaak door voorweeën en harde buiken, die soms best een tijdje kunnen aanhouden. De één heeft hier bijna geen last van, de ander een stuk meer. Deze voorweeën kun je tijdens de laatste weken van je zwangerschap ervaren. Ze zijn vaak onregelmatig en zorgen voor veranderingen van de baarmoedermond. Dit kan ook tot wat ontsluiting leiden, vaak zo’n 1 à 2 centimeter, maar dat is niet altijd het geval.

Het woord wee betekent letterlijk pijn. In de verloskunde wordt met wee het (pijnlijke) samentrekken van de baarmoederspieren bedoeld. De buik voelt hard aan, met eventueel een trekkende pijn in de onderbuik. Er zijn verschillende soorten weeën, lang niet allemaal even pijnlijk:

Harde buiken
Harde buiken kun je vanaf de 3e maand gaan voelen. De oorzaak is het groeien van de baarmoeder en soms vermoeidheid of spanning. Meestal doen deze harde buiken geen pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn en/of darmkrampen lijken. Deze harde buiken komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg. Warmte en rust kunnen ontspannend werken.

Voorweeën
Voorweeën kun je vanaf de 6e maand gaan voelen. Deze worden veroorzaakt door:

  • bewegingen van het kindje;
  • vrijen;
  • moeheid;
  • spanning of stress;
  • een volle blaas;
  • een blaasontsteking (welke je altijd dient te laten behandelen door een huisarts).

Voorweeën kunnen in frequentie en sterkte verschillen; snel opeenvolgende, kortdurende en (niet) pijnlijke weeën of weeën die één à twee keer per uur komen, een paar minuten duren en wel pijnlijk zijn. Beide vormen zijn normaal. Een warm bad of lang onder een warme douche staan ontspant en zorgt ervoor dat de voorweeën sneller overgaan.

Indalingsweeën
Het indalen van het hoofdje in het bekken kan ook weeën veroorzaken. Het kan wel enkele uren duren voordat het over is.

Ontsluitingsweeën
De ontsluitingsweeën zijn veel pijnlijker dan de hierboven genoemde weeën. Deze zullen daadwerkelijk leiden tot ontsluiting. De ontsluitingsweeën komen gemiddeld elke drie à vijf minuten en houden ongeveer één minuut aan.

De hierboven genoemde voorweeën kunnen overgaan in de ontsluitingsweeën. Wanneer je één à twee uur lang elke vijf minuten een wee voelt, die een minuut aanhoudt, dan zal de bevalling waarschijnlijk begonnen zijn.

Wanneer dit gebeurt en je nog geen 37 weken zwanger bent, is het raadzaam om meteen contact met onze praktijk op te nemen.

Ontsluiting

 

Dit is de periode waarin de baarmoedermond zich opent onder invloed van weeën. Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoederspier. Kenmerkend voor een goede wee is dat deze heel regelmatig terugkomt, steeds pijnlijker wordt en steeds langer aanhoudt. Je kan de ontsluiting in twee fases indelen, de latente en de actieve fase.

 

Latente fase

In de latente fase zijn de echte weeën begonnen en komen ze steeds regelmatiger en frequenter, met minimaal 2 weeën per 10 minuten. Het zijn echter nog beginnende weeën, die nog makkelijk op te vangen zijn. Je kunt deze nog makkelijk wegzuchten. Door deze weeën verstrijkt de baarmoedermond en krijg je tot 2-3 centimeter ontsluiting. Tijdens deze latente fase is het vooral een kwestie van afwachten en kun je soms het beste wat afleiding proberen te zoeken: zet een film op, probeer wat rond te lopen, ga lekker in bad of onder de douche. Een latente fase kan 1-24 uur duren.

Door je weeën verstrijkt de baarmoedermond, dit is in je zwangerschap een lang, stug, gesloten tuutje. Het verstrijken is het platter worden van de baarmoedermond. Daarnaast wordt de baarmoedermond ook weker. In het begin is deze net zo stug als het puntje van je neus en aan het eind zo zacht als je tong. En daarnaast gaat de baarmoedermond zich openen, wat we de ontsluiting noemen.

De actieve fase

De actieve fase betekent dat het echte werk is begonnen. Je krijgt nu regelmatige krachtige en pijnlijke weeën . Deze weeën volgen elkaar sneller op: elke 5 tot 2-3 minuten en duren 60-90 seconden en zorgen voor verdere ontsluiting. Vaak heb je hierbij een beetje bloedverlies en of vruchtwaterverlies.

Goede ademhaling tijdens de bevalling is erg belangrijk. Hierdoor kun je beter ontspannen en rem je de actieve fase niet. Volg de ademhalingstechniek die je tijdens een zwangerschapscursus hebt geleerd. Ook wij kunnen je natuurlijk ondersteunen bij een juiste ademhaling.

De actieve fase is het vorderen van ontsluiting vanaf 4 centimeter. Gemiddeld is dat 1 centimeter per uur, maar zoals altijd met gemiddelden gaat het bij de ene bevalling sneller en bij de andere langzamer. Vaak gaat bij een 2e of volgende bevalling het verloop van de ontsluiting wat sneller. Bij 10 centimeter is je baarmoedermond helemaal open en bij voldoende persdrang begint de uitdrijvingsfase. Een actieve fase kan 2-16 uur duren.

uitdrijving

Er is sprake van volledige ontsluiting. Meestal heb je dan een drukgevoel. Als de verloskundige de volledige ontsluiting bevestigd heeft, mag je gaan persen. Bij een eerste kindje duurt dit gemiddeld 60-90 minuten. Bij ieder volgend kindje waarschijnlijk korter.

De uitdrijvingsfase start wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt bereikt en je persweeën krijgt. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën. Soms kan de overgang ook gepaard gaan met een periode waarin de weeën minder frequent zijn. De persweeën zorgen ervoor dat je lichaam je helpt je kindje geboren te laten worden. Echte persdrang is een reflex van je lichaam en het is vrijwel onmogelijk om er niet aan toe te geven.

Wanneer je kindje geboren is, leggen we hem/haar direct op je blote buik. Geniet van dit bijzondere moment! Een uitdrijvingsfase kan 1-120 minuten duren.

Op het moment dat de ontsluitings- of uitdrijvingsfase onvoldoende vordert, zullen wij je overdragen aan de gynaecoloog. Tijdens een thuisbevalling gaan we daarvoor naar het ziekenhuis.

nageboorte

 

Tijdens het nageboortetijdperk ligt je kindje ligt lekker warm bij jou, maar je bent er nog niet helemaal. Direct na de geboorte van je kindje wachten we op de geboorte van de placenta. Bij 95% van de vrouwen komt de placenta binnen 15 minuten na de geboorte van het kindje. Als de placenta niet binnen 30 minuten na de geboorte van je kindje geboren wordt, dragen wij de zorg over aan de gynaecoloog. En ook hier geldt dat wanneer je thuis bevalt je hiervoor naar het ziekenhuis zult moeten. Om de placenta geboren te laten worden geven we je mogelijk een oxytocine injectie en moet je een keer meepersen.

© KNOV & Gezondheidsplein