Wat is Centering Zorg?

Centering Zorg zijn zwangerschapscontroles met individuele aandacht en kennis van een verloskundige, aangevuld met ervaring en kennis van andere zwangeren, met een vergelijkbare zwangerschapsduur.

Tijdens een bijeenkomst wordt de medische zorg, zoals controle van je bloeddruk en de groei van je kindje, besproken. Iedere bijeenkomst ga je in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hierin ondersteun je elkaar. Ben je iemand die veel vragen heeft? Of vind je het juist leuk om informatie te geven en je ervaring te delen? Vind je het allemaal best wel spannend en vind je het fijn om support van andere zwangere te krijgen? Heb je geen tijd om naar de verloskundige én naar een cursus te gaan; wil je dit in één? Zoek je een stukje verdieping in zwangerschap, baring, kraamtijd en ouderschap? Of vind je het misschien fijn om nu al te weten wanneer je afspraken zijn voor de komende maanden? Vind je het vervelend wanneer een spreekuur uitloopt en je moet wachten? Dan is deze vorm van zwangerschapsbegeleiding zeker iets voor jou.

Deze vorm van zorg geeft vrouwen een grotere rol in hun eigen zorgproces.
Je kunt actief deelnemen als je het wilt, maar dat hoeft niet. Ook door het luisteren naar de ervaringen van anderen, kun je heel veel leren over jouw eigen situatie. Doordat de bijeenkomsten daarnaast ondersteunt worden door een oefentherapeute, kraamzorgconsulente en een jeugdverpleegkundige is het het meest volledige wat er aan zwangerschapsbegeleiding op dit moment is. De dynamiek en verbondenheid welke in iedere groep opnieuw ervaren wordt, is uniek.

Zwangerschapsbegeleiding door middel van Centering bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 uur. Een groep bestaat uit acht tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Uiteraard betrekken wij je partner in het hele proces; hoe we dat precies doen, stemmen we af met de groep.

Wanneer de 9e bijeenkomst is geweest ga je de laatste maand van je zwangerschap in en krijg je tot je bevalling wekelijks een controle op het individuele spreekuur. Ook de echo’s en bloedafnames tijdens je zwangerschap zijn individueel. Dit geeft je de mogelijkheid ook de andere verloskundigen van team Vita Nova te leren kennen.

Na de bevalling is de laatste bijeenkomst mét de kindjes, deze plannen we als het laatste kindje geboren is.

Ook als je graag een persoonlijk gesprek wilt, kun je deze buiten de Centering bijeenkomsten om plannen. Als je zorg van de gynaecoloog nodig hebt tijdens je zwangerschap, kun je aan (blijven) sluiten bij Centering Pregnancy.

Centering Zorg komt van oorsprong uit Amerika en TNO ontwikkelde het voor Nederland samen met de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)en de afdelingen Public Health en Verloskunde van de universiteit Leiden. Kijk voor meer informatie op www.centeringzorg.nl of neem contact met ons op.