Geboorteplan

Het geboorteplan is het tweede deel van je geboortezorgplan.

Uit divers onderzoek komen een aantal thema’s naar voren die van invloed zijn op de ervaringen en tevredenheid van vrouwen over hun bevalling. Dat zijn onder andere: omgaan met baringspijn, steun van zorgverleners en/of partner, continuïteit van zorg, medische ingrepen, gevoel van controle, inspraak in beslissingen rond de zorg en duidelijke informatie. Bij bijna al deze thema’s kan een geboorteplan een rol spelen.

Waarom een geboorteplan?
Het is een communicatiedocument, een wensenlijst en een reflectie van jou persoonlijke verwachtingen en angsten rondom de bevalling. Het maken van dit document prikkelt en nodigt uit om samen met je partner na te denken over wat voor jullie belangrijk is rondom de geboorte van jullie kindje. Een geboorteplan is daarom bij uitstek een manier om verwachtingen rondom de bevalling te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

Je kunt op elk moment van je plan afwijken. Je kunt namelijk door veranderde inzichten en omstandigheden van gedachten veranderen.

Hoe ziet het er uit?
Je kunt een geboorteplan op verschillende manieren opstellen. Om geïnspireerd te raken wat rondom jouw bevalling van belang is, kun je gebruik maken van veel bronnen; familie, vrienden, internet, boeken, je verloskundige of de zwangerschapscursusbegeleider. Het is een beknopt, overzichtelijk document van maximaal 2 pagina’s. Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt verwoorden wat je wensen zijn. Het maken van een geboorteplan is enerzijds praktisch. Anderzijds is het een belangrijke manier om jullie inzicht te geven in je aannames en wensen. Met deze hulp kun je de bevalling zoveel mogelijk aan laten sluiten bij jullie verwachtingen.

Schrijfhulp
Om je te helpen met schrijven, hebben wij een geboorteplan voor je opgesteld. Je kunt de informatie die voor jullie belangrijk is, zelf invullen. Bij sommige vragen staat een korte toelichting om je te helpen bij het maken van een overwogen keuze. Na het invullen kun je het document verzenden door op de verzendknop te drukken. Er gaat dan automatisch een melding naar Vita Nova en een melding naar jullie e-mailadres met het bericht dat wij jullie plan ontvangen hebben. Na het bespreken zullen we een kopie maken, zodat iedereen op de hoogte is van jullie wensen.
Onderaan deze pagina staat het invulformulier. Het document wordt niet tussentijds opgeslagen, je moet het in één keer invullen en verzenden.

Het bespreken van het geboorteplan
We bespreken het geboorteplan tijdens een controle op de praktijk. We kunnen er ook een telefonische afspraak voor plannen. Het moment van bespreken mag je daarom aangeven bij de assistente bij het maken van afspraken.

Je gegevens

Begeleiding en omgeving

NB: Het ziekenhuis waar wij het meest mee samenwerken in de regio is het Jeroen Bosch ziekenhuis. Wel kan het voorkomen dat omwille van drukte of capaciteit het ziekenhuis van je voorkeur niet beschikbaar is. Wij zullen dan uitwijken naar Tilburg of Uden.
Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt. Een poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling, dus met een verloskundige van Vita Nova in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling ga je onder leiding van je verloskundige gemiddeld bij een ontsluiting van 5 cm naar het ziekenhuis, het eerste gedeelte van de bevalling doe je thuis. Tijdens je bevalling komen wij je, samen met de kraamverzorgende, ondersteunen. We zullen je uitleg geven over het verloop van de bevalling, coachen en adviezen geven over het opvangen van de weeën. Alle handelingen tijdens de bevalling zullen we met je bespreken en uitleggen. De verloskundige beslist zelfstandig of de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Voor ons staat veiligheid voor moeder en haar kindje voorop, dus bij (te verwachte) complicaties verwijzen we naar de gynaecoloog of kinderarts. Wellicht overbodig te vermelden: thuis bevallen is zeker zo veilig als in het ziekenhuis. Je moet daar bevallen waar je je samen het prettigst en comfortabel voelt. Voor een poliklinische bevalling bestaat een eigen bijdrage (na te vragen bij je ziektekostenverzekering). Het is goed te weten dat de dienstdoende verloskundige verantwoordelijk is voor alle voorkomende spoed situaties en bevallende vrouwen op dat moment. Het kan daardoor zijn dat zij een telefoontje moet beantwoorden, terwijl ze ook zorg aan jou geeft. Onderstaande vragen zijn van belang voor zowel een thuis- als ziekenhuisbevalling:
Bedenk vooraf of je foto’s van de bevalling zou willen hebben. Op welke momenten willen je dat er foto’s gemaakt worden en wanneer niet. Denk ook na over wie de foto’s gaat maken (je partner, een familielid, de verpleegkundige of een professionele geboortefotograaf). Wanneer je in het ziekenhuis wilt filmen, is het verstandig om vooraf toestemming te vragen in het ziekenhuis.
Indien de vraag hierboven met ja is beantwoord, vul dan de naam van de cursus hieronder in.

Algemeen

Aangezien een geboorte van je kindje grote indruk op je kan maken is het belangrijk, voor de zorgverleners om je heen, dat we zo goed mogelijk bij je verwachtingen aan kunnen sluiten. Gezien en gehoord worden is hierin een belangrijke sleutel. Goede communicatie is essentieel!

Waar moeten we bij jou op letten, met welke emotie kunnen we jou helpen? Wat gebeurt er als je in paniek zou raken? Word je stil of misschien wel kribbig? Stel je veel vragen wanneer je onzeker bent of juist niet? Durf je vragen te stellen wanneer zaken onduidelijk zijn?

Ontspanning, coaching en houdingen

Aanvullende informatie is te lezen in de folder ‘Houdingen tijdens de baring’ die je van ons digitaal ontvangen hebt. Zover mogelijk zullen we met je wensen rekening houden. Soms is het voor de vordering van de bevalling, de conditie van het kindje of andere medische redenen nodig dat de verloskundige of gynaecoloog een andere houding adviseert.
Ook deze vraag stellen we je om je te informeren over de mogelijkheden. Ook hierin ga je ervaren wat bij je past, tijdens de bevalling zelf.

Ervaring van pijn en pijnbestrijding

Tijdens de bevalling is pijn en hoe je daarmee omgaat heel belangrijk. Er zijn verschillende methoden om de pijn van de weeën op te vangen, zoals: ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, massage, warm water van douche of bad of een kruik. Samen met jou kijken we naar welke methode het beste bij jou past en op dat moment het prettigst is. Sommige barende vrouwen maken gebruik van een Geboorte-TENS, dit is een apparaat om de pijnprikkel te onderbreken. Deze kun je zelf voorafgaand aan de bevalling kopen of huren.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan warm water, massage, muziek, TENS en ademhaling.
Aanvullende informatie is te lezen in de folder ‘Omgaan met de pijn’ die je van ons digitaal ontvangen hebt via de zwangerenmail. Wanneer je tijdens de bevalling kiest voor medicamenteuze pijnstilling, zullen we je overdragen aan de gynaecoloog. Ook wanneer je denkt geen gebruik te willen maken van pijnstilling, is het goed je hier wel over in te lezen.

Medische ingrepen

Tijdens een normale bevalling zijn weinig ingrepen nodig. Als de bevalling anders verloopt dan verwacht, kan het voorkomen dat er extra hulp nodig is of complicaties optreden. De verloskundige die je begeleidt, draagt de zorg dan zo nodig over aan de gynaecoloog en blijft bij je totdat je gewend bent aan de nieuwe situatie. Handelingen die soms nodig zijn, zijn een infuus met hormonen of weeënopwekkende middelen, continue registratie van de harttonen van het kindje, een vacuümverlossing of een keizersnede. In het ziekenhuis wordt door artsen en verloskundigen altijd eerst met jou overlegt over medische ingrepen. Het is hierin belangrijk dat je een gevoel van betrokkenheid en regie ervaart. Het is goed om te weten dat moeder en haar kindje na een medische ingreep altijd langer in het ziekenhuis moeten verblijven, meestal ter observatie.

Geboorte

Wat zijn jou wensen als het kindje net geboren is? Wanneer de bevalling ongecompliceerd verloopt, streven wij ernaar om onderstaande wensen uiteraard mogelijk te maken.
Er is tegenwoordig een overvloed aan onderzoek dat laat zien dat ouders en pasgeborene bij elkaar horen, huid op huid (je kindje bloot, niet in een deken gewikkeld). Direct na de geboorte, maar ook daarna! De belangrijkste vitale functies van je kindje worden stabiel(er) door huid-op-huidcontact. Daarbij zorgt huid-op-huidcontact meteen na de geboorte ervoor dat je kindje gekoloniseerd wordt door dezelfde goede bacteriën als die van de ouders. Hiervan wordt gedacht dat het, naast het geven van borstvoeding, belangrijk is bij de preventie van allergieën.
Na de bevalling zal de verloskundige je kindje nakijken en vitamine K toedienen. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling van je kindje, pas na drie maanden maakt je kindje zelf vitamine K aan in de darmen. Daarom geven we in principe alle pasgeboren kindjes 1 milligram vitamine K (druppeltjes via de mond).
In geval van borstvoeding hebben wij er aandacht voor dat je kindje zo snel als kan en wenselijk is na de geboorte, aan de borst gelegd wordt.