Zwangerschapsplan

Het zwangerschapsplan is het eerste deel van je geboortezorgplan.

Een zwangerschapsplan is een communicatiedocument, een wensenlijst en een reflectie van jouw persoonlijke verwachtingen over je zwangerschap. Het maken van dit document prikkelt en nodigt uit om samen met je partner na te denken over wat voor jullie belangrijk is in deze zwangerschap.

Je kunt op elk moment van je plan afwijken. Je kunt namelijk door veranderde inzichten en omstandigheden van gedachten veranderen.

In dit deel beschrijf je je persoonlijke wensen, behoeften en doelen rondom je zwangerschap. Het opschrijven en bespreken van wat voor jou belangrijk is helpt jou centraal te staan in je zwangerschap. Het totale geboortezorgplan (bestaande uit 3 delen; je zwangerschapsplan, je geboorteplan en je kraamtijdplan) kan je helpen je betrokken te voelen én te zijn bij de dingen die er tijdens je zwangerschap gebeuren en de beslissingen die mogelijk gemaakt moeten gaan worden. Het kan je helpen vertrouwen te hebben in eigen kracht en kunnen. Ook op de momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je nodig hebt of wilt.

We weten niet of alles mogelijk is maar luisteren zorgvuldig naar jouw verwachtingen en doelen, dus voel je vrij om deze te delen.

Informatie

Communicatie

Welke communicatiestijl past het beste bij je?

Aandachtspunten voor in deze zwangerschap