Medicijnen

Van de meeste medicijnen is niet bewezen dat zij schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Maar, wat belangrijker is, is dat het ook niet bewezen is dat zij helemaal onschadelijk zijn. In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle belangrijke organen van het kind aangelegd. In die tijd kunnen medicijnen de ontwikkeling van organen remmen of ernstig verstoren. Ook in de laatste maanden van de zwangerschap kunnen medicijnen een schadelijk zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld aspirines bloedingen veroorzaken. De hersenen van het kind groeien gedurende de hele zwangerschap en zelfs nog na de geboorte. Medicijnen kunnen hierdoor ook in de laatste maanden van de zwangerschap, een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Als je toch medicijnen nodig hebt, overleg dan altijd met je huisarts en/of apotheker of je deze tijdens de zwangerschap mag gebruiken. In deze folder kun je lezen welke medicijnen je mag gebruiken voor de meest voorkomende zwangerschapsklachten. In sommige gevallen is het beter om medicijnen te slikken in plaats van niets te doen. Paracetamol passeert de placenta in principe niet. Daarom mag je – wel het liefst na de eerste drie maanden – paracetamol indien nodig gebruiken.

SSRI (o.a. antidepressiva)

SSRI zijn verschillende soorten medicijnen die onder andere door een huisarts of psychiater voorgeschreven worden bij angstklachten of depressiviteit. Als je tijdens je zwangerschap SSRI gebruikt, komt er door de navelstreng via de moederkoek, ook wat medicijn bij het ongeboren kindje. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Daarom worden vrouwen die deze medicijnen gebruiken, extra begeleid in de zwangerschap, tijdens de bevalling en in het kraambed. Voor meer informatie, lees de folder over SSRI-gebruik.

Aspirine

Sommige zwangere vrouwen komen in aanmerking voor het gebruik van Aspirine in de zwangerschap. Zij gebruiken Aspirine, omdat zij een (licht) verhoogd risico hebben op een probleem met de bloeddruk of een groeivertraging van het kindje in de zwangerschap. Mocht dit voor jou het geval zijn, dan zul je hierover advies krijgen van de verloskundige in het 1e trimester van je zwangerschap. Voor meer informatie, lees de folder over Aspirine gebruik.

Overige middelen

Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met de volgende stoffen te vermijden: verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen) en lasergames. Van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kun je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.