Gezonde voeding

Wanneer je zwanger bent is het goed om extra op je voeding te letten. Het belangrijkste is dat je gevarieerd en gezond eet. Iedere dag verse groenten en fruit zorgen ervoor dat je voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt en maken het gebruik van vitaminepreparaten overbodig. Vlees, kip, eieren, melk, kaas en vis bevatten calcium en eiwitten. Rijst, macaroni, (volkoren)brood en aardappelen bevatten veel koolhydraten en deze zorgen voor energie. Halvarine, boter en margarine bevatten vitaminen A en D. Ons advies is om tijdens iedere maaltijd uit bovengenoemde groepen iets te eten; je eet dan zeker gevarieerd en gezond. Het is zeer belangrijk om tijdens de zwangerschap (meer dan) voldoende te drinken. Wij raden je aan dagelijks twee liter water of iets vergelijkbaars te drinken, voor zowel een goede werking van je nieren als het goed functioneren van de darmen.

Calcium en vitamine D

Wanneer je aan calcium denkt, denken veel mensen voornamelijk aan zuivel. En dat klopt ook, maar je hoeft niet per se zuivel te eten / drinken om voldoende calcium binnen te krijgen. Denk ook aan (wal)noten, bonen, (groene) groenten en volkoren brood.

Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan calcium hoger. De aanbeveling voor zwangeren is 1000 mg calcium per dag. Om calcium goed op te kunnen nemen, heeft je lichaam voldoende vitamine D nodig. Vitamine D zit in vette vis zoals zalm en makreel, maar ook in margarine en ei. Ook maakt je lichaam zelf vitamine D aan wanneer je buiten 15-30 minuten de zon komt.

Dagelijks 1000 mg calcium verkleint het risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij het ongeboren kindje en een te laag geboortegewicht. Daarnaast kan voldoende calcium onder meer een te hoge bloeddruk in de zwangerschap voorkomen en de kans op pre-eclampsie, een vorm van zwangerschapsvergiftiging, verminderen.

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren hebben een positief effect op jouw lichaam en dat van je ongeboren kindje. Het draagt op verschillende vlakken voor jullie allebei bij aan positeve gezondheid, o.a. een goede werking van je hersenen, je ogen en het verminderd de kans op hart-en vaatziekten. Voor het kindje in je buik heeft het een positieve invloed op het geboortegewicht, het ondersteunt de visuele en neurologische ontwikkeling en het verkleint de kans op vroeggeboorte.

Omega-3-vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. ALA is een essentieel vetzuur wat je alleen uit voeding kunt halen, bijvoorbeeld uit lijnzaadolie, walnoten en margerine. Voor DHA en EPA is vette vis de belangrijkste bron, bijvoorbeeld zalm, bokking en sardines.

Het advies aan zwangere vrouwen is om elke week minimaal één keer vette vis te eten, maar het liefst twee keer. Lust je geen vis, overweeg dan een voedingssuplement te gebruiken en eet plantaardige vetten zoals een handje (wal)noten en margerine op brood.

Voedingssuplementen

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 mcg extra vitamine D te gebruiken tijdens je zwangerschap, in de vorm van een suplement.

Heb je het idee dat je daarnaast onvoldoende andere vitaminen (m.n calcium, ijzer, vitamine B12 en C) uit je voeding of leefstijl haalt, doe dan een vitaminecheck. Je kunt op advies van een arts of verloskundige ook kiezen voor een voedingssuplement. Let er wel op dat je een preparaat neemt dat speciaal voor zwangere vrouwen is.

Voel je je tijdens de zwangerschap slapjes en ben je snel duizelig, maar zijn je bloeduitslagen allemaal goed, dan zou je Floradix of Ijzer Bisglycinaat kunnen gebruiken. Mocht je hier behoefte aan hebben, bespreek dit dan met de verloskundige zodat we samen kunnen kijken wat het beste advies is.
Ook extra vitamine C geeft geen enkel probleem. Deze vitamine zorgt ervoor dat de weerstand opgebouwd wordt en dat ijzer beter door het lichaam opgenomen wordt. Tevens zorgt het ervoor dat de urine aangezuurd wordt, waardoor de kans op een blaasontsteking verkleind wordt.

Kijk ook nog eens hier of op www.voedingscentrum.nl