Gezonde voeding

Wanneer je zwanger bent is het goed om extra op gezonde voeding te letten. Het belangrijkste is dat je gevarieerd en gezond eet. Iedere dag verse groenten en fruit zorgen ervoor dat je voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnenkrijgt en maken het gebruik van vitaminepreparaten overbodig. Vlees, kip, eieren, melk, kaas en vis bevatten calcium en eiwitten. Rijst, macaroni, (volkoren)brood en aardappelen bevatten veel koolhydraten en deze zorgen voor energie. Halvarine, boter en margarine bevatten vitaminen A en D. Ons advies is om tijdens iedere maaltijd uit bovengenoemde groepen iets te eten; je eet dan zeker gevarieerd en gezond. Twijfel je aan de hoeveelheid calcium doe hier dan de check.

Het is zeer belangrijk om tijdens de zwangerschap (meer dan) voldoende te drinken. Wij raden je sowieso aan dagelijks twee liter water of iets vergelijkbaars te drinken voor zowel een goede werking van je nieren, als het goed functioneren van de darmen.

Heb je het idee dat je onvoldoende vitaminen etc. uit je voeding haalt, omdat je bijvoorbeeld veel moet spugen, doe dan de VITAMINECHECK. Je kunt op advies van een arts of verloskundige ook kiezen voor een vitaminepreparaat. Let er wel op dat je een preparaat neemt dat speciaal voor zwangere vrouwen is.

Voel je je tijdens de zwangerschap slapjes en ben je snel duizelig, maar zijn je bloeduitslagen allemaal goed, dan zou je Floradix kunnen gebruiken. Dit is een kruidenelixer waarin vitaminen, mineralen en extra ijzer zitten. Je kunt dit bij een gespecialiseerde drogist of reformhuis halen. Ook extra vitamine C geeft geen enkel probleem. Deze vitamine zorgt ervoor dat de weerstand opgebouwd wordt en dat ijzer beter door het lichaam opgenomen wordt. Tevens zorgt het ervoor dat de urine aangezuurd wordt, waardoor de kans op een blaasontsteking verkleind wordt.

Ons advies is om vanaf week 16 extra vitamine D (10 microgram per dag) te slikken. Het blijkt namelijk dat 30 tot 70% van de zwangere vrouwen onvoldoende vitamine D in haar lichaam heeft.

Kijk ook nog een eens naar ‘Leefgewoontes en adviezen’ bij ons kopje zwanger worden of op www.voedingscentrum.nl