Veel voorkomende klachten

Door de (hormonale) veranderingen in je lichaam de zwangerschap, kun je last krijgen van specifieke klachten. Hier staan de veel voorkomende klachten beschreven en zo mogelijk geven we tips wat je er tegen kunt doen.

Door harde ontlasting en hard persen kunnen aambeien ontstaan. Voorkom harde ontlasting door 2½ liter te drinken per dag. Eet daarnaast laxerende voeding zoals kiwi’s, bruin brood, groente en ontbijtkoek. Ga als je aandrang hebt direct naar het toilet: houd de ontlasting niet lang op, daar wordt het namelijk harder van. Aambeien kunnen ook ontstaan tijdens het persen bij de bevalling. Heb je hier last van, bespreek dit dan met onze verloskundigen. We kunnen eventueel medicijnen adviseren.

Bandenpijn voelt als een stekende pijn vooral aan de zijkant van de onderbuik in de buurt van de liezen. De pijn ontstaat doordat de banden die de baarmoeder dragen uitrekken. Deze pijn kan de gedurende de hele zwangerschap en ook in de kraamweek voorkomen. Probeer plotselinge bewegingen te vermijden. Eventueel kan ondersteunend ondergoed of een speciale band om de buik verlichting geven.

Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren rondom het bekken slapper en verweekt het kraakbeen van het bekken. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter wat ongemak en pijn veroorzaken. Zorg voor voldoende rust en een goede houding. Klik hier voor meer informatie.

Een blaasontsteking merk je niet eenvoudig op in de zwangerschap. Een branderig gevoel tijdens of na het plassen is namelijk meestal niet aanwezig. Eigenlijk is zeurende pijn in de onderbuik, het enige signaal dat op een blaasontsteking kan wijzen. Wanneer je het vermoeden hebt op een blaasontsteking, kun je ochtendurine naar de huisarts brengen. Deze kan de urine testen en bevestigen of je een blaasontsteking hebt.

Een blaasontsteking kan tijdens de zwangerschap gewoon behandeld worden met een antibioticumkuur. Vraag altijd even aan de apotheker of je de medicijnen mag nemen in de zwangerschap. Neem, zolang de kuur duurt, extra rust. Dit bevordert de genezing. Drink ook meer dan normaal en gebruik eventueel extra vitamine C om de urine aan te zuren. Laat de urine een aantal dagen na het beëindigen van de kuur nogmaals controleren om te kijken of de blaasontsteking volledig over is.

Door het hormoon progesteron wordt alles beter doorbloed als je zwanger bent. Dit zorgt ervoor dat je sneller een bloedneus kunt krijgen of je tandvlees makkelijker kan gaan bloeden. Let er wel op of je geen tandvleesontsteking hebt.

Tijdens de zwangerschap gaat het borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aan gemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten 1 à 2 cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is allebei normaal en zegt niets over de kwaliteit van de borstvoeding. Vanaf 12 weken kan er al wat melk uit je borsten komen. Het is belangrijk om een goed passende bh te dragen.

Onder invloed van hormonen worden alle spieren in het lichaam slapper en het kraakbeen weker. Dit geldt ook voor de kringspier tussen de slokdarm en de maag. De spier sluit niet goed af, waardoor veel vrouwen last hebben van brandend maagzuur.

Probeer in eerste instantie die voeding te vermijden waar je (snel) last van hebt. Soms helpt het als je (lauwe) melkproducten zoals bijvoorbeeld vanillevla, zachte pepermunt of rauwe havervlokken eet. Je mag altijd Rennie of Antagel gebruiken. Wanneer je ondanks de adviezen last blijft houden van brandend maagzuur, bespreek dit dan met onze verloskundigen. Tot slot is er een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur verkrijgbaar, die ook in de zwangerschap gebruikt mogen worden.

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van je flauw voelen en duizeligheid wanneer je te snel opstaat of te lang staat. Een oorzaak van duizeligheid kan een lage bloeddruk zijn, soms in combinatie met een natuurlijke bloeddrukdaling. Dit kan geen kwaad; het is alleen oncomfortabel. Duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door veranderingen in de bloedsuikerspiegel, of beide. Regelmaat en rustig, bewust opstaan kan hierbij helpen.

Het is van belang om tijdens de zwangerschap vaker kleine porties te eten. Dit voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel en duizeligheid. Wanneer je op je rug ligt, kan de baarmoeder een belangrijke ader naast de wervelkolom beperkte doorstroming geven. Er stroomt dan minder bloed naar het hart terug, waardoor je duizelig wordt. Zijligging in plaats van rugligging kan duizeligheid voorkomen.

Ben erop bedacht dat dat duizelingen vaker voorkomen wanneer je in een kleine, warme ruimte bent. Frisse lucht kan op dat moment helpen. Mocht je heel duizelig zijn of je flauw voelen ga dan even zitten zodat je niet kan vallen indien je flauw zou vallen.

Het kan gebeuren dat je tijdens de zwangerschap de griep krijgt. Voor je ongeboren kindje kan dit geen kwaad. Zorg ervoor dat je goed blijft drinken en neem veel rust. Als je koorts hebt, mag je paracetamol innemen. Dit zorgt ervoor dat je temperatuur iets daalt. Neem bij aanhoudende koorts contact op met onze praktijk of je huisarts.

Onder invloed van het hormoon progesteron groeit het haar extra hard in de zwangerschap. Soms groeit het ook op plaatsen waar het eerder niet was opgevallen. Deze (extra) haren vallen weer uit als de zwangerschap voorbij is.

Door een vitaminegebrek is het mogelijk dat je last hebt van haaruitval. Het slikken van Vitamine B-complex kan enige verbetering geven. Na de bevalling vallen ook alle extra haren die je in de zwangerschap hebt gekregen weer uit.

Het hart moet in de zwangerschap meer bloed rondpompen. De hartslag wordt ook hoger en het hart is iets vergroot. Als je zwanger bent komen extra hartslagen daarom vaker voor.

Wanneer je last hebt van hartkloppingen, raak dan niet in paniek. Het is heel normaal. Ga even rustig zitten en blijf rustig ademen, dan zakt het vanzelf. Mocht je er andere klachten bij krijgen of maak je jezelf zorgen, voel dan altijd de ruimte om te overleggen met ons.

Ongewild urineverlies komt in de zwangerschap regelmatig voor. De sluitspier van de blaas is namelijk verslapt door het zwangerschapshormoon. Later in de zwangerschap wordt urineverlies veroorzaakt doordat de groeiende baarmoeder en het kindje op de blaas drukken.

Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken. Oefeningen hiervoor worden tijdens de zwangerschapscursussen gegeven. Kijk hier voor meer informatie

Het indalen van het hoofdje in het bekken vindt meestal plaats voor de 37e week van de zwangerschap. Niet ieder kindje gaat met het hoofdje vast in het bekken liggen voor de bevalling. Wanneer je zwanger bent van je eerste kindje en het hoofdje niet indaalt, dan willen we graag voor de bevalling weten wat de mogelijke oorzaak hiervan is. Daarom wordt er dan rond de 38e week een echo gemaakt. Als we geen oorzaken vinden, dan wachten we de bevalling rustig af.

Sommige vrouwen hebben last van jeuk in de zwangerschap. De hormonen veroorzaken een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed met als gevolg dat er galsappen in het bloed terechtkomen, die jeuk veroorzaken. Soms brengt talkpoeder wat verlichting of een crème met aloë vera. De jeuk verdwijnt onmiddellijk, zodra de baby geboren is.

Mocht je jeuk hebben, in het bijzonder op je voetzolen en handpalmen, meldt dit dan altijd aan je verloskundige.

Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Ook door de hormonen verliezen de banden stevigheid. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van je rug moeten nu veel meer gewicht dragen: de rug kan overbelast raken en je kunt lage rugpijn krijgen.

Een goede houding is dus belangrijk. Eventueel kan een oefentherapeut richtlijnen geven om de klachten te verlichten.

Vroeg in de zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid. Dat komt door het HCG-hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap goed ontwikkelt. De misselijkheid kan aan blijven houden tot ongeveer 16 weken. Daarna wordt het werk van het HCG-hormoon overgenomen door andere hormonen en verdwijnt bij de meeste vrouwen de misselijkheid.

Kleine lichte maaltijden verspreid over de dag en het nemen van gember (thee, koek) kunnen de misselijkheid verminderen.

Hetzelfde HCG-hormoon dat de misselijkheid veroorzaakt, zorgt ervoor dat je de eerste drie maanden van de zwangerschap meer moe bent. Het is dus niet vreemd dat je meer wilt slapen dan voor de zwangerschap. Meestal verdwijnt de moeheid tegelijk met de misselijkheid.

Door het zwangerschapshormoon krijg je meer pigment in de huid. Het meest bekende is de donkere lijn van het schaambeen naar de navel. Ook het zwangerschapsmasker (= vlindervormige bruine verkleuring over het voorhoofd, neus en wangen) wordt veroorzaakt door verhoogde pigmentatie.

Probeer dus eerst uit of je hier last van hebt door kort in de zon te gaan zitten met een zonnebrand factor welke je normaal ook voor jou huidtype gebruikt. Wanneer je geen last hebt kun je hierna normaal gaan zonnebaden.

Veel zwangere vrouwen hebben last van slapende handen en soms pijn of tinteling in hand of onderarm. Deze klachten treden het meest ’s nachts op, maar er zijn ook zwangere vrouwen die er bij de dagelijkse werkzaamheden veel last van hebben. De klachten worden veroorzaakt door vochtophoping in een tunneltje in de onderarm, waar alle zenuwen van de hand en vingers door heen lopen. Ook al hou je geen zichtbaar vocht vast, in de zwangerschap heb je toch altijd extra vocht in het lichaam.

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spataderen, omdat je meer vocht vasthoudt. Bovendien kan de bloedsomloop door de steeds groter wordende baarmoeder wat belemmerd worden. Spataderen ontstaan meestal op de benen of op de grote schaamlippen. Als je er aanleg voor hebt kan het ontstaan van spataderen moeilijk voorkomen worden. Draag in elk geval geen knellende kousen of kleding.

Zorg ervoor dat je niet te lang staat of zit. Plaats het voeteneinde van je bed iets omhoog (maximaal 10 centimeter) of doe een kussen onder het matras. Het dragen van een 60-denier panty kan een steunend effect geven. Soms is het dragen van een aangemeten steunkous nodig. Daarnaast bestaat er massagetherapie tegen spataderen.

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van spierkrampen of rusteloze benen. Dit komt in de meeste gevallen door de grootte van de baarmoeder, die de doorbloeding naar de benen wat belemmert. Wanneer deze klacht ontstaat aan het einde van de nacht, komt dit vaak door de afkoeling van de benen.

Zorg dat je de benen lekker warm houdt gedurende de nacht (draag geen knellende sokken die de bloedsomloop belemmeren). Neem wisselbaden en laat je partner de benen masseren met olie voor het slapen gaan. Beweeg bij kramp het been of de voet in de tegenovergestelde richting.

Wisselingen in je stemming horen bij de zwangerschap. Het lucht op als je erover praat en je omgeving heeft begrip.

Dat je tijdens de zwangerschap meer last hebt van vaginale afscheiding is heel normaal. Zolang deze maar helder en wit is.
Omdat de zuurgraad in de vagina tijdens de zwangerschap verandert, ben je gevoeliger voor een vaginale schimmelinfectie. Dus als je afscheiding gaat ruiken, van kleur veranderd of gaat irriteren/jeuken, neem dat contact op met ons of met je huisarts.
Neem deze klacht wel serieus.
TIP: Was de vagina niet met zeep en draag katoenen ondergoed zonder inlegkruisjes of maandverband. Bij jeuk en roodheid is het verstandig te overleggen met je huisarts; een schimmelinfectie kan goed behandeld worden tijdens de zwangerschap.

Tijdens de zwangerschap is het doodnormaal dat je vaker moet plassen dan je gewend bent. Vaak zijn dit kleine hoeveelheden. In het begin van de zwangerschap zijn hormonen vaak de oorzaak en tegen het einde van de zwangerschap zijn het de groeiende baarmoeder en je kindje wat op de blaas drukt.

Harde ontlasting komt in de zwangerschap regelmatig voor. Probeer dit te voorkomen door veel te drinken (zeker 2½ liter per dag), veel vezels te eten en voldoende te bewegen.

In de zwangerschap is het normaal, dat je vocht gaat vasthouden. Sommige vrouwen houden echter zoveel vocht vast dat niet alleen handen en voeten, maar het hele lichaam opzwelt. Te veel vocht vasthouden kan betekenen dat de bloeddruk omhoog gaat. Wanneer dit het geval is, overleg dan altijd met onze verloskundigen. We zullen de bloeddruk controleren en eventueel advies geven. Is de bloeddruk niet te hoog, dan zit er niets anders op om de bevalling rustig af te wachten.

Een aantal goede tips en adviezen: drink veel (brandnetelthee), eet rauwe witlof of bleekselderij, verhoog het voeteneinde van je bed iets en sta niet te lang stil. Ook hier bestaat een massagetherapie voor. Je zult echter merken dat het vocht pas echt weg gaat als je bevallen bent.

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van zogenaamde zwangerschapsstrepen. Deze worden ook wel striae genoemd. Striae ontstaat doordat de huid te snel moet oprekken. Het onderhuidse bindweefsel rekt niet voldoende mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en/of borsten. Striae kan erg jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid te verzorgen met een vitamine E houdende lotion. Voorkomen lukt het niet, het krijgen van striae is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar worden wel lichter van kleur.