Gebit

Gelukkig is het een bakerpraatje dat je tijdens je zwangerschap een tand verliest. Door de zwangerschap heb je wel meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen in de mond. De boosdoener is tandplak en dit is schadelijk voor je gebit. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je bovendien minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe. Sommige vrouwen zijn in de zwangerschap zo misselijk dat ze regelmatig moeten overgeven. De verleiding is groot om direct daarna je tanden te poetsen om die vieze smaak in je mond kwijt te raken. Toch kun je dat beter niet doen, maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Bovendien kun je als je direct na het overgeven je tanden poetst, het tandglazuur  gemakkelijk wegpoetsen. Spoel daarom je mond liever met water of een mondspoelmiddel.

Met de juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder de zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien of in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken goed schoon. Gebruik niet te vaak zoetigheid en dranken waar suiker in zit. Bezoek zo nodig je tandarts of mondhygiënist een keer extra gedurende je zwangerschap.

Vertel je tandarts of mondhygiënist voorafgaand aan de controle dat je zwanger bent. Tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen zonder bezwaar gemaakt worden. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling, maar de meeste behandelingen kun je zonder risico tijdens de zwangerschap ondergaan, ook mét verdoving.