Verschillende fases
Hoe gaat een bevalling nu eigenlijk?
De bevalling is een proces dat bestaat uit verschillende fases. De latente en actieve fase van de ontsluiting, de uitdrijving en het nageboortetijdperk. Hoe snel deze fases elkaar opvolgen weet je nooit van tevoren. De eindstreep ga je hoe dan ook halen en wij helpen je daarbij!
Verloop van de bevalling
Ongeacht welke keuze je hebt gemaakt, thuis of ziekenhuis, iedereen moet bevallen en iedere bevalling is weer anders. Maar het algemene verloop is vrijwel altijd hetzelfde, de tijdsduur kan alleen nogal uiteenlopen.
Een normale bevalling zal ongeveer op de volgende manier verlopen:
Allereerst heb je om te bevallen weeën nodig. Maar hoe beginnen die weeën eigenlijk? Aan het eind van de zwangerschap maakt je lichaam prostaglandines aan. Prostaglandines worden gemaakt in de vliezen en zijn hormonen die zorgen voor het rijpen van de baarmoedermond. Ze stimuleren de aanmaak van oxytocine, het hormoon wat zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder oftewel: weeën. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe meer weeën je krijgt en hoe sneller je over het algemeen dus bevalt.
Naast weeën kan de bevalling zich ook aankondigen met het breken van de vliezen en meestal beginnen korte tijd daarna ook de weeën. Het is echter mogelijk dat de weeën niet spontaan beginnen. Zolang de controles van jou en je kindje goed zijn, is het verantwoord om te wachten tot de bevalling spontaan begint. 85-88% van de vrouwen krijgt spontaan weeën binnen 48 uur na het breken van de vliezen. Wel is het zo dat wij 24 uur na het breken van de vliezen de zorg overdragen aan de gynaecoloog.
De bevalling bestaat uit een aantal fases: