Schadelijkheid
Alcohol passeert de placenta en kan daardoor risico’s met zich meebrengen tijdens de zwangerschap, zoals een verhoogde kans op een miskraam, groeivertraging en aangeboren afwijkingen. Wanneer je tijdens je zwangerschap zeer veel alcohol gebruikt, dan kan je kindje afwijkingen aan het gezicht, handen en benen en neurologische afwijkingen ontwikkelen. Deze afwijkingen worden samen het foetale alcoholsyndroom (FAS) genoemd. Een pasgeborenen kindje moet na de geboorte ook afkicken van de alcohol die hij/zij tot dan toe via de placenta heeft binnengekregen.
Advies
Niemand weet of er een ‘veilige’ hoeveelheid alcohol is en of er risico’s verbonden zijn aan recreatief alcohol drinken. Wel is duidelijk dat iedere dag alcohol gebruiken, ook al is het niet veel, gevaarlijk is. Meer informatie kun je o.a vinden op www.alcoholenzwangerschap.nl. Hieronder kun je alvast een korte samenvatting lezen van het advies van de Gezondheidsraad.
Advies van de Gezondheidsraad aangeboden aan de minister van Volksgezondheid. “Moeten zwangere en zogende vrouwen helemaal geen alcohol drinken of kan een enkel glas geen kwaad?”
De adviezen verschillen nogal eens. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de enige veilige optie is: niet drinken. Ook voorafgaand aan de conceptie is niet drinken, ditmaal door beide partners, de enige keuze die schadelijke effecten uitsluit. Na de conceptie kan alcoholgebruik door de man de vrucht uiteraard niet meer schaden. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen ligt dat anders. Via de bloedbaan en placena of via borstvoeding kan een (ongeboren) kindje ook alcohol binnen krijgen. In beide gevallen kunnen al bij matig gebruik negatieve effecten optreden. Vrouwen doen er dan ook goed aan af te zien van alcohol tot ze stoppen met het geven van borstvoeding.