Stuwing bij borstvoeding
Wat is stuwing?
Stuwing is een ander woord voor zware, gespannen borsten. Een vergrote doorbloeding van de borsten en de aanmaak van melk veroorzaken stuwing bij borstvoeding. Als de melk in de borsten blijft, worden de borsten groot en pijnlijk gespannen. De huid kan rood worden en je kunt je er echt ziek bij voelen. Een paar dagen na de geboorte kun je last krijgen van stuwing. De mate van stuwing verschilt per vrouw. De één voelt dat de borsten wat voller zijn, de ander krijgt zulke harde, grote borsten dat de voedings-bh niet meer past. Je kunt ernstige stuwing voorkomen door je kindje de eerste week zo vaak mogelijk aan te leggen.
Wat kun je doen als je stuwing hebt?
Als de borsten zo pijnlijk zijn dat drinken door de je kindje of kolven onverdraagbaar is, kan het prettig zijn een warme douche te nemen. Of je kunt met je borsten in een kom warm water hangen. Door de warmte lopen de borsten voor een deel leeg, waardoor het gespannen gevoel afneemt. Om het pijnlijke gevoel te verminderen, kun je koelkompressen op de borst leggen. Vlak voor een voeding werkt warmte het beste, omdat dan de melk makkelijker stroomt. Als de melkproductie al goed op gang is gekomen en je kindje de borsten niet goed leeg drinkt, kan het helpen de borsten één keer per dag goed leeg te kolven met een borstkolf.
Je kindje aanleggen
Als de stuwing zo hevig is dat de tepel vlak of verstreken is, kun je met je handen of met een borstkolf de ergste spanning wegkolven. Als de tepel en tepelhof zacht aanvoelen, kan je kindje makkelijker de tepel en een flink stuk van de tepelhof in zijn mond nemen. De kans dat de huid beschadigd raakt is dan kleiner.
Stuwing na de kraamtijd
Ook na de eerste dagen kun je stuwing krijgen. Bijvoorbeeld als je kindje ineens de nacht doorslaapt, een voeding overslaat of als er meer tijd tussen twee voedingen zit dan normaal. Opgehoopte melk in de borsten veroorzaakt de stuwing. Wanneer je kindje vervolgens lang en veel drinkt, is de stuwing verholpen. Eventueel kun je een nog volle borst na de voeding leeg kolven. Als je kindje blijvend minder wil drinken zal de melkproductie zich na een paar dagen aanpassen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je kindje ‘s nachts door gaat slapen. Het is dan niet zinvol de borsten leeg te kolven, omdat je daarmee de melkproductie stimuleert. Je kunt wel kolven totdat het gespannen gevoel in je borsten weg is.
Als je voor langere tijd of regelmatig van je kindje gescheiden bent (bijvoorbeeld door werk of ziekte), is stuwing te voorkomen door de borsten af te kolven. Wacht dan niet tot de borsten gespannen aanvoelen, maar kolf zoveel mogelijk op de normale voedingstijden. Kolf de borsten zo goed mogelijk leeg. Wil je meer lezen, klik hier.