Lactatiekundige

Het geven van borstvoeding aan je kindje is als vrouw een mooie ervaring om met je kindje te delen, naast alle voedingstoffen en immuunstoffen die je meegeeft. In veel gevallen loopt borstvoeding van nature goed. Maar het geven van borstvoeding kan ook voor uitdagingen zorgen. Op het moment dat je voor uitdagingen of vragen komt te staan, kan het verstandig zijn om een lactatiekundige in te schakelen.

Tijdens je zwangerschap kun je je al voorbereiden op de voeding die je straks aan je kindje wil gaan geven. Verdiep je in de keuze die je maakt, borstvoeding of kunstvoeding, of een combinatie van beide. Maak vooral een keuze die bij je past. Vind je het fijn om ondersteuning te krijgen bij deze keuze? Ook daar kan een lactatiekundige je bij helpen.

Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is een gecertificeerd zorgverlener die voldoet aan internationale kwaliteitseisen voor hulp en begeleiding aan borst voedende moeders en hun kindje.

In de regio ’s Hertogenbosch werken een aantal lactatiekundigen IBCLC. Om een lactatiekundige IBCLC te vinden, kan je kijken op www.nvlborstvoeding.nl. Nadia van Lanen is één van deze lactatiekundigen, zij heeft voorheen als verloskundige gewerkt bij Vita Nova. Nog altijd verzorgt zij de borstvoedingscursus bij ons in de praktijk. Daarnaast werkt zij vanuit haar eigen praktijk en kan je met haar contact opnemen voor een consult via www.samenvoeden.com.

Een lactatiekundige kan je op elk moment zelf inschakelen voor hulp. Veel zorgverzekeraars bieden een vergoeding voor de hulp en begeleiding van de lactatiekundige en soms ook voor hulpmiddelen zoals een borstkolf. De voorwaarden kunnen verschillen, soms wordt een verwijzing van een andere zorgverlener gevraagd, zoals bijvoorbeeld de verloskundige.