Kinderwensspreekuur

Het kinderwensspreekuur van Vita Nova heeft als doel jou/jullie zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te laten beginnen.

Gezond zwanger worden is voor het toekomstige kindje levenslang – en zelfs voor latere generaties – van belang. Het helpt om het risico op een minder gunstige start in het leven te verkleinen. En het kan toekomstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes en overgewicht, helpen voorkomen.
De gezondheid en levensstijl van beide partners blijken van invloed te zijn op zwangerschap en gezondheid van een (ongeboren) kindje. Steeds meer vrouwen met een kinderwens (en hun partners) maken daarom gebruik van het kinderwensspreekuur. Dit is een gesprek met een verloskundige over zwanger worden en zwanger zijn. In het kinderwenspreekuur zullen wij de volgende onderwerpen met jou/jullie bespreken:

  • vruchtbaarheid, seksualiteit en ouderschap;
  • voorgeschiedenis en leefstijl;
  • foliumzuuradvies na het stoppen met anticonceptie;
  • mogelijkheden van prenataal onderzoek;
  • werk en zwangerschap;
  • het verloskundige systeem in Nederland.

Tijdens het kinderwensspreekuur krijg je dus belangrijke informatie over het zwanger worden en zwager zijn. Naast het algemene deel wordt specifiek antwoord gegeven op jou/jullie vragen. Voorafgaand aan dit consult, vragen wij je daarom een vragenlijst in te vullen. Aan het einde van het gesprek krijg je materiaal mee, zodat je thuis alles nog eens rustig kunt doorlezen. Indien nodig kun je direct starten met het aanpassen van je levensstijl of vooraf onderzoek laten doen. Het kinderwensspreekuur van Vita Nova duurt ongeveer 45 minuten en bedraagt in 2021 € 61,83 (steeds meer zorgverzekeraars vergoeden dit – informeer hiernaar bij je eigen zorgverzekeraar). Van het kinderwensspreekuur maken wij een schriftelijk verslag, dat na toestemming van jou, ook naar je huisarts wordt gestuurd.