Leefgewoontes en adviezen

Het is belangrijk om je te realiseren dat de zwangerschap in principe een natuurlijk proces is. Meestal met een goede uitkomst voor moeder en kind. Leefgewoontes en adviezen zijn dus alleen bedoeld om een zo gezond mogelijke leefstijl na te streven.

Heb je een vraag over je persoonlijke gezondheidsprofiel of wil je meer weten of leefgewoonten en zwanger worden? Dan kun je altijd langskomen op ons kinderwensspreekuur.

Alcohol kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw en de man. Daarnaast lijkt het risico op miskramen verhoogd als beide (aanstaande) ouders regelmatig alcohol drinken. Er is geen veilige ondergrens vast te stellen. Daarom is het advies om in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, beiden niet te drinken. Voor een man geldt dat hij niet moet drinken in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, totdat de zwangerschap is vastgesteld. Als er eenmaal sprake is van een zwangerschap heeft het alcoholgebruik van de man uiteraard geen gevolgen meer voor de baby. Voor de vrouw geldt dat je beter de gehele cyclus geen alcohol kunt drinken. Mocht je toch weer ongesteld worden, dan kun je in de week dat je ongesteld bent een glaasje drinken. Maar wees je ervan bewust dat dit alsnog invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Voor meer informatie klik je hier.

Heb je een aandoening waarvoor een specialistische of langdurige behandeling nodig is (bijvoorbeeld diabetes, nierziekten en een hartafwijking)? Dan raden we je aan om je kinderwens te bespreken met je behandelend arts. Wellicht word je geadviseerd om je huidige behandeling aan te passen.

Net als roken en alcohol wordt het gebruik van drugs afgeraden als jullie zwanger willen worden. Er zijn verschillende soorten drugs die verschillende risico’s met zich meebrengen. In het algemeen kan gesteld worden dat drugs kunnen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid bij de man en vrouw. Bovendien kan het afwijkingen aan het kindje en complicaties in de zwangerschap veroorzaken. De schadelijke effecten kunnen enorm zijn. Voor hulp bij het stoppen met drugsgebruik verwijzen we je naar je huisarts.

Foliumzuur is een vitamine die van nature in onze voeding voorkomt. Gebleken is dat wanneer de vrouw vóór en tijdens de zwangerschap deze vitamine extra inneemt, ze de kans op een aantal aangeboren afwijkingen verkleint. Afwijkingen zoals een open ruggetje, buikwanddefect, open schedeltje of een hazenlip. Daarom raden we iedere zwangere vrouw aan om 0,4 mg/dag foliumzuur te slikken. Je begint hiermee vanaf vier weken vóór de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap. Foliumzuur kun je krijgen bij de drogist of apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig. Voor meer informatie klik je hier. Deze adviezen zijn dus alleen bedoeld om een zo gezond mogelijke leefstijl na te streven.

Wil je graag zwanger worden, dan moet je voorzichtig te zijn met medicijnen. Medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik je dagelijks medicijnen, overleg dan met je arts die de medicijnen voorschrijft wat je het beste kunt doen bij een kinderwens. Dit geldt ook voor de medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist.

Vrouwen met zwaar overgewicht hebben een verminderde vruchtbaarheid. Ze hebben ook een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld een miskraam, hoge bloeddruk, een hoog geboortegewicht van het kindje en meer kans op een keizersnede). Tijdens de zwangerschap kun je beter niet afvallen. Daarom geldt voor vrouwen met een kinderwens het advies om vóór de zwangerschap af te vallen. Je kunt hierin begeleid worden door een diëtist(e). Voor meer informatie klik je hier.

Roken zorgt voor verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Het zorgt er namelijk voor dat een vrouw sneller in de overgang raakt, omdat roken de kwaliteit van de eicellen aantast. Nicotine remt de aanmaak van de geslachtshormonen en daardoor ook de rijping van de eicel. Hoe meer je rookt, hoe meer je vruchtbaarheidskansen afnemen. Daarbij hebben mannen die roken een slechtere kwaliteit zaad dan niet rokende mannen. De rokende man maakt minder spermacellen en spermavloeistof plus de zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm. Ook kan roken onzichtbare schade aanrichten in het erfelijk materiaal van de zaadcellen. Als een man stopt met roken duurt het ongeveer drie maanden, voordat alle schadelijke effecten zijn verdwenen. Voor meer informatie klik je hier.

Schadelijke stoffen op het werk (bijvoorbeeld bepaalde soorten verf, lood en kwik) kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, miskramen en aangeboren afwijkingen. Een werkgever is verplicht werknemers voor te lichten hoe ze veilig om moeten gaan met deze stoffen en om beschermende maatregelen te treffen. Bij twijfel en vragen kun je contact opnemen met je bedrijfs,-of arbo-arts. Voor meer informatie klik je hier.

Een gebalanceerde voeding is van belang voor de gezondheid van moeder en kind. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de kans op aangeboren afwijkingen vergroten. Het Voedingscentrum geeft onder andere informatie over goede en veilige voeding en de zogenaamde Schijf van Vijf.  Voor meer informatie klik je hier.