Borstvoeding of kunstvoeding

Borstvoeding

In de zwangerschap zal de keuze voor borstvoeding of kunstvoeding voor je kindje aan de orde komen. Sommigen zullen de keuze al gemaakt hebben, maar toch willen wij graag uitleggen waarom borstvoeding zo belangrijk is. Jij beslist echter dat je wel of geen borstvoeding wilt (of kunt) geven. Uiteraard respecteren wij jouw keuze hierin.

In principe adviseren wij alle (aanstaande) moeders om borstvoeding te gaan geven, omdat wetenschappelijk bewezen is dat borstvoeding beter is dan kunstvoeding. Kunstvoeding mist een aantal belangrijke stoffen die de fabrikant niet aan de voeding kan toevoegen, zoals antistoffen en levende cellen die je kindje beschermen tegen infecties. Bovendien verkleint borstvoeding de kans op het ontwikkelen van allergieën (bijvoorbeeld astma en eczeem). Ondanks alle voordelen die borstvoeding biedt, beseffen wij dat borstvoeding niet altijd rozengeur en maneschijn is. Borstvoeding kost (soms) in het begin veel energie en tijd. Maar als het eenmaal loopt, is borstvoeding het makkelijkste wat er is. Voor de meeste moeders verloopt borstvoeding dan gemakkelijk en probleemloos. Het advies vanuit de Wereld Gezondheidsorganisatie is om alle pasgeborenen vier tot zes maanden volledig borstvoeding te geven.

Om je op weg te helpen met een goede start van je borstvoedingsperiode, bieden we je hier meer informatie rondom borstvoeding.

Heb je behoefte aan advies bij het geven van borstvoeding, dan verwijzen we je naar een lactatiekundige.

Kunstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om na te denken of jij je kindje straks borstvoeding of kunstvoeding wilt gaan geven, tijdens de controles zullen we deze keuze met je bespreken.

Als je de keuze hebt gemaakt om kunstvoeding te geven, is het goed om je hier tijdens de zwangerschap al op voor te bereiden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat je voeding, fles(sen) en speentjes in huis hebt. We zullen je wat meer informatie geven rondom kunstvoeding voor kindjes in de leeftijd van 0 tot 6 maanden.

Twijfel je nog of je borst- of kunstvoeding wilt gaan geven? Sta stil bij deze keuze en de voor- en nadelen van beide mogelijkheden, lees hier verder voor meer informatie. Bespreek je twijfel ook tijdens het spreekuur, wellicht kunnen wij je ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.