Huilend kindje
Er gebeurt ongelooflijk veel na de bevalling, ook voor je kindje. Aan de kalme rustige omgeving van de baarmoeder is ineens een einde gekomen en dat kan voor onrustige situaties zorgen. Met een huilend kindje als gevolg.
In eerste instantie heeft je kindje veel te verduren gehad tijdens de bevalling, ook al is deze relatief gemakkelijk verlopen. Alle organen moeten aan het werk en dat kan wel eens voor problemen zorgen, zoals bijvoorbeeld darmkrampjes. Het kan zijn dat je kindje gaat protesteren. Het dag- en nachtritme kan verstoord zijn, waardoor huilen als heftiger ervaren kan worden
Allereerst is het van belang dat een lichamelijke oorzaak uitgesloten wordt. Onderzoek toont aan dat, bij kindjes die vanwege excessief huilen worden opgenomen in het ziekenhuis, 97% van de kindjes geen lichamelijke oorzaak van het huilen wordt gevonden (Nooitgedagt e.a., 2005).
Waarom huilt een kindje?
Een kindje kan om een aantal redenen huilen:
- onrust;
- het ontbreken van rust en regelmaat;
- behoefte aan lichaamscontact (voelen, ruiken);
- overmaat aan prikkels overdag;
- voedingsproblemen: spugen, krampen, obstipatie, te veel of te weinig voeding;
- infecties: verkouden, oorontsteking, spruw, luieruitslag, urineweginfectie, diarree (kan ook voorkomen bij overgevoeligheid);
- overige oorzaken: allergie, eczeem, prematuur of dysmatuur geboren, geboortetrauma (bijvoorbeeld sleutelbeenbreuk), onrijpheid van het centrale zenuwstelsel, heupluxatie, afwijking in de wervelkolom of ademhalingsproblemen.
Van een ‘huilbaby‘ kan pas gesproken worden als een kindje meer dan drie uur per dag huilt, minimaal drie dagen in de week voor minimaal drie weken lang. De normale duur van het huilen verschilt per leeftijd: in de periode na de geboorte huilt een kindje één tot anderhalf uur per dag. Rond de zesde week bereikt het huilen een piek van twee tot tweeënhalf uur en daarna is de duur van het huilen gemiddeld weer anderhalf uur per dag.
Naarmate een kindje vermoeider raakt, gaat hij steeds slechter slapen en steeds meer huilen. En van al dat huilen wordt hij weer vreselijk moe. Vermoeidheid wordt oververmoeidheid, zowel bij een kindje als bij de ouders. Binnen een paar weken na de geboorte kun je als gezin al in een vicieuze cirkel raken.
Wat kun je doen?
- bouw rust en regelmaat in;
- draag je kindje bij je, eventueel in een draagdoek of draagzak
- laat je kindje niet van hand tot hand gaan;
- overleg met verloskundige of consultatiebureau of het aan de voeding kan liggen en ga eventueel hypoallergene voeding gebruiken;
- vergeet de bevalling niet; het kan zijn dat je kindje ergens last van heeft;
- baker je kindje in, uiteraard in overleg met het consultatiebureau;
- vraag hulp! Dit kan je ondersteunen, het is namelijk erg moeilijk om naar een huilend kindje te luisteren en niet weten waarom het huilt en hoe je het kan verhelpen.
Wij van Vita Nova drukken jou en je partner op het hart dat jullie hier niet alleen in staan. Heb je vragen of wil je advies? Schroom dan niet contact met onze praktijk, het consultatiebureau of de huisarts op te nemen.