Bevallen

De bevalling

Intens en bijzonder

Wij begeleiden het proces naar nieuw leven

Een bevalling is een van de meest bijzondere en intense gebeurtenissen in een mensenleven. Het is een proces waarbij je lichaam en geest samenkomen om nieuw leven op de wereld te zetten.

Hoewel elke bevalling uniek is, kan het helpen om te weten wat je kunt verwachten en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Kennis draagt immers bij aan vertrouwen. Vertrouwen is het fundament deze bijzondere ervaring.

Waarover wil je meer weten?

Kennis geeft vertrouwen

Voorbereiding op de bevalling

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de bevalling. Hoe je je voorbereid is voor iedereen anders. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Zwangerschapscursussen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Aansluiten bij Centering Zorg
  • Het maken van een geboorteplan

Bespreek je wensen en verwachtingen met je verloskundige of gynaecoloog. Zo zorg je ervoor dat je goed geïnformeerd bent en weet wat de mogelijkheden zijn.

Stap voor stap

De verschillende fasen van de bevalling

Een bevalling verloopt in verschillende fasen. Stap voor stap verlaat het kindje de baarmoeder en uiteindelijk kunnen jullie je kindje in de armen sluiten. 

1. De latente fase

Dit is het begin van de bevalling. De weeën beginnen en worden geleidelijk sterker en regelmatiger. Deze fase kan uren tot dagen duren.

2. De actieve fase

De ontsluiting vordert en de weeën worden krachtiger, langer en intenser. Dit is vaak het moment waarop de verloskundige bij je thuis komt.

3. De uitdrijvingsfase

Zodra de baarmoedermond volledig ontsloten is, begint het persen. Dit kan enkele minuten tot een paar uur duren.

4. De nageboorte

Na de geboorte van je kindje volgt nog een laatste fase waarin de placenta wordt geboren.

Intens en bijzonder

Hoe ga je om met pijn?

Iedereen ervaart de pijn van een bevalling anders. Er zijn verschillende manieren om met de pijn om te gaan, zoals ademhalingstechnieken, een warm bad of douche, massage, en verschillende vormen van pijnstilling zoals lachgas of een ruggenprik.

Bespreek vooraf met je zorgverlener welke opties er zijn, zodat je weet wat bij jou past.