Kennisbank

Voorbereidende fase: hoe je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling

Wat gebeurt er in je lichaam in de laatste weken van je zwangerschap? Hoe herken je de eerste signalen van de bevalling? En hoe ga je hier het beste mee om?

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je kunt verwachten in de voorbereidingsfase van de bevalling. Zo ga je goed voorbereid en met vertrouwen de laatste weken van je zwangerschap in!

De voorbereidingsfase: een geleidelijke overgang

De voorbereidingsfase is de periode waarin je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Dit gebeurt door voorweeën en harde buiken, die soms kortdurend zijn en soms langere tijd aanhouden. De ene vrouw ervaart ze nauwelijks, terwijl een ander er juist veel last van heeft. Deze voorweeën kun je in de laatste weken van je zwangerschap voelen. Ze zijn meestal onregelmatig en zorgen voor veranderingen in de baarmoedermond, wat soms al voor een beginnende ontsluiting (1 à 2 cm) kan zorgen.

Wat zijn weeën precies?

Het woord wee betekent letterlijk pijn. In de verloskunde verwijst het naar het (pijnlijke) samentrekken van de baarmoederspieren. Hierbij voelt je buik hard aan en kun je een trekkende pijn in de onderbuik ervaren. Er zijn verschillende soorten weeën, en lang niet alle weeën zijn direct even pijnlijk.

De verschillende soorten weeën

Harde buiken

Harde buiken kunnen al vanaf de derde maand van de zwangerschap voorkomen. Ze worden veroorzaakt door de groei van de baarmoeder, vermoeidheid of spanning. Meestal zijn ze niet pijnlijk, maar ze kunnen aanvoelen als menstruatiepijn of darmkrampen. Harde buiken komen onregelmatig en verdwijnen vanzelf. Warmte en rust kunnen helpen om te ontspannen.

Voorweeën

Voorweeën kunnen vanaf de zesde maand voelbaar zijn en ontstaan door:

  • Bewegingen van je baby;
  • Vrijen;
  • Vermoeidheid;
  • Stress of spanning;
  • Een volle blaas;
  • Een blaasontsteking (neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts).

Voorweeën kunnen variëren in frequentie en intensiteit. Soms komen ze snel achter elkaar en zijn ze kort en nauwelijks pijnlijk. In andere gevallen treden ze één à twee keer per uur op en duren ze een paar minuten, wat wel pijnlijk kan zijn. Een warm bad of een lange, warme douche helpt vaak om de voorweeën sneller te laten afnemen.

Indalingsweeën

Wanneer het hoofdje van je baby indaalt in het bekken, kun je indalingsweeën ervaren. Dit kan enkele uren aanhouden, maar is een teken dat je lichaam zich verder voorbereidt op de bevalling.

Ontsluitingsweeën

Ontsluitingsweeën zijn een stuk pijnlijker dan de voorgaande weeën en leiden tot daadwerkelijke ontsluiting. Ze komen gemiddeld om de drie tot vijf minuten en houden ongeveer één minuut aan. De voorweeën kunnen na verloop van tijd overgaan in ontsluitingsweeën. Wanneer je gedurende één à twee uur elke vijf minuten een wee hebt die een minuut duurt, is de kans groot dat de bevalling is begonnen.

Ben je nog geen 37 weken zwanger en ervaar je deze weeën? Neem dan direct contact op met onze praktijk.

Conclusie

De voorbereidingsfase is een essentiële periode waarin je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Door de verschillende soorten weeën te herkennen, kun je beter inschatten waar je je in het proces bevindt. Harde buiken, voorweeën en indalingsweeën zijn normaal en horen bij de laatste weken van je zwangerschap. Ontsluitingsweeën daarentegen zijn het teken dat de bevalling daadwerkelijk begint. Door goed naar je lichaam te luisteren en te weten wanneer je contact moet opnemen met je verloskundige, ga je met meer vertrouwen en rust deze bijzondere periode tegemoet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest