Kennisbank

Thuis of in het ziekenhuis bevallen: Wat past het beste bij jou? 

De keuze tussen een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis is een belangrijke beslissing die je samen met je partner en zorgverleners maakt. Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen. In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die het beste bij jou en je situatie past. 

Thuisbevalling

Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je je in je eigen vertrouwde omgeving bevindt. Zodra de bevalling begint, neem je contact met ons op. Onze verloskundigen komen meestal eerst een paar keer langs voordat de bevalling zo ver gevorderd is dat je kindje binnen een paar uur wordt verwacht. Dan blijven we om je te begeleiden. De kraamverzorgster wordt gebeld en we zorgen dat alle spullen klaarstaan. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor de nodige voorbereidingen en dat alle benodigdheden aanwezig zijn. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster dat alles wordt opgeruimd, dat jij gewassen wordt en je kindje verzorgd wordt. Samen met je partner kun je dan even rustig bijkomen. 

Ziekenhuisbevalling (poliklinisch)

Bij een poliklinische bevalling vindt de bevalling plaats in het ziekenhuis met een verblijf van maximaal 24 uur. Dit is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling. Zonder medische reden begeleiden wij de bevalling en beslissen onze verloskundigen zelfstandig of de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Veiligheid voor moeder en kind staat bij ons voorop. Bij (verwachte) complicaties verwijzen wij je door naar de gynaecoloog of kinderarts. Voor een poliklinische bevalling bestaat wel een eigen bijdrage; informeer hierover bij je zorgverzekering. 

Wanneer je contact met ons hebt opgenomen, komen we eerst bij je thuis kijken. Gemiddeld ga je bij een ontsluiting van vijf centimeter naar het ziekenhuis. Je kunt dan het eerste deel van de bevalling thuis opvangen en bent nog mobiel genoeg om met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Meestal verloopt de ontsluiting beter in de huiselijke sfeer. Misschien spreken wij nog een keer bij je af voordat je naar het ziekenhuis gaat. 

Badbevalling

Veel vrouwen merken al tijdens de zwangerschap dat ze goed kunnen ontspannen in bad. Het zwaarder wordende lichaam voelt in water gewichtloos en spieren en banden die extra belast zijn, worden ontzien. Tijdens de bevalling is ontspannen essentieel. Warm water kan helpen om te ontspannen en spieren te verzachten, waardoor ze minder pijnlijk zijn. Warm water werkt daarnaast bloeddrukverlagend en stressverlagend, waardoor er makkelijker endorfines (natuurlijke pijnstillers) vrijkomen. 

Als je thuis mag bevallen, mag je in principe ook in bad bevallen. Houd er wel rekening mee dat er tijdens de bevalling alsnog een reden kan ontstaan om naar het ziekenhuis te gaan, bijvoorbeeld als het kindje in het vruchtwater heeft gepoept. De gezondheid van moeder en kind moet altijd gewaarborgd zijn. Vertrouw erop dat je verloskundige je alleen in bad laat bevallen als dat veilig is en dat ze zal ingrijpen als dat medisch noodzakelijk is. 

Ook in het JBZ kun je (poli)klinisch in bad bevallen. Er zijn twee opblaasbaden beschikbaar op de afdeling verloskunde. De kosten hiervoor bedragen 85 euro. Je krijgt een persoonlijk bevallingspakket met alle benodigdheden voor een badbevalling. Het bedrag moet je op dat moment per pin betalen. Lees hier meer over een badbevalling. Overweeg je een badbevalling, overleg dit dan met je verloskundige. Er zijn een aantal medische redenen waardoor je niet in bad mag bevallen. Lees hier de belangrijkste contra-indicaties. 

Conclusie

Het belangrijkste is dat je bevalt op de plek waar jij en je partner zich het prettigst voelen! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest