Wat gebeurt er precies tijdens de ontsluiting? Hoe herken je de verschillende fases? En wat kun je doen om zo goed mogelijk met de weeën om te gaan?
Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je kunt verwachten tijdens de ontsluitingsfase en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden. Dit helpt je om met vertrouwen en rust je bevalling tegemoet te gaan!
Wat is ontsluiting?
De ontsluiting is de fase waarin de baarmoedermond zich opent onder invloed van weeën. Weeën zijn krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier. Een goede wee is regelmatig, neemt toe in intensiteit en houdt steeds langer aan. De ontsluiting verloopt in twee fases:
- De latente fase – de eerste centimeters ontsluiting
- De actieve fase – het echte werk begint
De latente fase: de eerste signalen van de bevalling
In de latente fase beginnen de echte weeën. Ze worden steeds regelmatiger en komen minimaal 2 keer per 10 minuten. Deze beginnende weeën zijn vaak nog goed op te vangen door rustig te blijven ademen. Door deze weeën verstrijkt de baarmoedermond en ontstaat er 2-3 centimeter ontsluiting.
Wat gebeurt er tijdens de latente fase?
- De baarmoedermond verstrijkt (wordt platter en zachter);
- De ontsluiting begint (openen van de baarmoedermond);
- Weeën komen steeds vaker en in een regelmatig patroon.
Wat kun je doen?
- Zoek afleiding: kijk een film, loop rond of neem een warm bad;
- Blijf ontspannen en adem rustig door de weeën heen;
- Vertrouw op je lichaam en weet dat deze fase 1 tot 24 uur kan duren.
De actieve fase: het echte werk begint
De actieve fase start wanneer de ontsluiting 4 centimeter of meer is. In deze fase worden de weeën krachtiger, pijnlijker en volgen ze elkaar sneller op (elke 5 tot 2-3 minuten en duren 60-90 seconden). Vaak gaat deze fase gepaard met wat bloedverlies of vruchtwaterverlies.
Wat kun je doen?
- Volg een goede ademhalingstechniek om de ontspanning te bevorderen;
- Blijf in beweging of zoek een fijne houding om de weeën op te vangen;
- Laat je ondersteunen door je verloskundige en je eventuele geboortepartner.
Gemiddeld verloopt de ontsluiting met 1 centimeter per uur, maar dit kan per vrouw en per bevalling verschillen. Bij een tweede of volgende bevalling gaat de ontsluiting vaak sneller. Zodra je 10 centimeter ontsluiting hebt en je persdrang voelt, begint de uitdrijvingsfase.
Conclusie
De ontsluitingsfase is een essentieel onderdeel van de bevalling en verloopt in twee fases: de latente en actieve fase. In de latente fase beginnen de weeën en ontstaat de eerste ontsluiting, terwijl de actieve fase zorgt voor een snelle toename van de ontsluiting en krachtigere weeën. Door goed voorbereid te zijn, ademhalingstechnieken toe te passen en naar je lichaam te luisteren, kun je deze fase met vertrouwen tegemoet gaan. Iedere bevalling verloopt anders, maar uiteindelijk brengt elke wee je dichter bij de ontmoeting met je baby!