Kennisbank

Menstruatie en ovulatie: alles over je cyclus en vruchtbaarheid

Wanneer je zwanger wilt worden, is het belangrijk om meer te begrijpen over je menstruatiecyclus en ovulatie. Door je cyclus beter te leren kennen, kun je je vruchtbare periode beter voorspellen en de kans op een zwangerschap vergroten.

Na het lezen van dit artikel weet je:

✔️ Hoe je je menstruatiecyclus en ovulatie kunt berekenen.
✔️ Wanneer je het meest vruchtbaar bent en de kans op zwangerschap het grootst is.
✔️ Wat je kunt doen als je een onregelmatige cyclus hebt.

Wat is de menstruatiecyclus?

Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie (de eerste dag van je bloedverlies) en eindigt op de eerste dag van je volgende menstruatie. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen, maar het is volkomen normaal als je cyclus tussen de 21 en 35 dagen ligt. De meeste vrouwen hebben een cyclus van deze lengte.

Figuur 1 © 2010 Merck & Co, Inc, Whitehouse Station, New Jersey, USA.

Fasen van de menstruatiecyclus

  • Menstruatie (dag 1-6): De eerste drie tot zes dagen van je cyclus zijn de menstruatieperiode. Je lichaam stoot het overtollige baarmoederslijmvlies af.
  • Herstel (dag 7-13): Het baarmoederslijmvlies herstelt zich en tegelijkertijd rijpt er een eicel in de eierstok.
  • Ovulatie (dag 14): De eisprong, ofwel ovulatie, vindt meestal 14 dagen vóór je volgende menstruatie plaats. Dit is je vruchtbare periode. De baarmoeder bouwt een dikker slijmvlies op, waarin een bevrucht eitje zich kan innestelen.
  • Luteale fase (dag 15-28): Indien er geen bevruchting plaatsvindt, stoot de baarmoeder het slijmvlies af en begint de cyclus opnieuw.

De lengte van je cyclus en het effect op de ovulatie

De duur van je cyclus wordt voornamelijk bepaald door de folliculaire fase (de eerste fase, van menstruatie tot ovulatie). De luteale fase (de fase na de ovulatie) duurt vrijwel altijd 14 dagen. Dit betekent dat je je ovulatie achteraf kunt berekenen door 14 dagen terug te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie.

Een cyclus van 28 dagen komt slechts bij 15% van de vrouwen voor. De meeste vrouwen hebben een cyclus die varieert tussen de 21 en 35 dagen, wat volkomen normaal is. Zelfs als je cyclus korter of langer is, vindt de eisprong meestal 14 dagen voor je volgende menstruatie plaats.

Onregelmatige cyclus en vruchtbaarheid

Als je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen is, of als je menstruatie onregelmatig is, kan het moeilijker zijn om zwanger te worden. Dit komt omdat de kans op ovulatie kleiner is.

Wat te doen bij een onregelmatige cyclus?

Ben je onregelmatig ongesteld of heb je vragen over je menstruatiecyclus? Dan ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur. We helpen je graag bij het begrijpen van je cyclus en geven advies over het verhogen van je kans op zwangerschap.

Conclusie: je cyclus en vruchtbaarheid

Het begrijpen van je menstruatiecyclus en het berekenen van je vruchtbare dagen kan je helpen om de kans op zwangerschap te vergroten. Als je moeite hebt om zwanger te worden door een onregelmatige cyclus, kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een specialist.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest