Bevallen gaat gepaard met pijn, maar er zijn verschillende manieren om deze te verlichten. In eerste instantie wordt gekeken naar natuurlijke pijnverlichting, zoals ademhalingstechnieken, warmte en ontspanning. Deze methoden kunnen helpen om de pijn draaglijker te maken en de aanmaak van endorfine te stimuleren – een lichaamseigen stof met een pijnstillende werking. Toch kan het gebeuren dat de pijn tijdens de bevalling te intens wordt. In dat geval is medicamenteuze pijnstilling een optie. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis, waar de zorg wordt overgedragen aan de gynaecoloog.
In dit artikel lees je welke medische pijnbestrijdingsmethoden er zijn, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken als je tijdens je bevalling behoefte hebt aan extra pijnstilling.
Welke medische pijnstilling is mogelijk?
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn drie vormen van medicamenteuze pijnstilling beschikbaar: Pethidine, Remifentanil en de ruggenprik.
Pethidine
Pethidine is een morfine-achtige pijnstiller die via een injectie in je been wordt toegediend. Het werkt ongeveer 3 tot 4 uur en kan helpen om de scherpe pijn van de weeën te verlichten.
Voordelen:
- Vermindert de pieken van de weeën.
- Kan helpen om tussendoor wat te ontspannen of te slapen.
Nadelen:
- Je kunt er slaperig en minder alert van worden.
- Omdat het effect 3-4 uur aanhoudt, wordt het niet geadviseerd aan het einde van de bevalling.
Remifentanil
Remifentanil is een morfineachtige stof die via een infuus wordt toegediend. Je bedient zelf een pompje waarmee je kleine hoeveelheden toegediend krijgt.
Voordelen:
- Werkt snel, vaak al binnen enkele minuten.
- De pijnstilling is ongeveer even effectief als Pethidine.
- Na de bevalling is de stof snel uit je bloed verdwenen.
Nadelen:
- Kan je ademhaling beïnvloeden, waardoor extra controle nodig is.
- Het effect op borstvoeding is nog niet volledig onderzocht.
Ruggenprik (epidurale verdoving)
Bij een ruggenprik worden pijnstillende medicijnen via een dun slangetje in je onderrug toegediend. Dit zorgt ervoor dat de weeën grotendeels of volledig pijnloos worden.
Voordelen:
- Voor 95% van de vrouwen is de pijn grotendeels of volledig weg.
- Je blijft helder en alert, in tegenstelling tot bij Pethidine.
- Heeft geen directe nadelige gevolgen voor de baby of borstvoeding.
Nadelen:
- Soms werkt de prik maar aan één kant, waardoor hij opnieuw geplaatst moet worden.
- De bevalling kan langer duren, met een grotere kans op een vacuümverlossing.
- Je krijgt een infuus en blaaskatheter, omdat je minder goed voelt wanneer je moet plassen.
- Je lichaamstemperatuur kan stijgen, wat kan leiden tot extra medische controle.
Sinds december 2021 wordt de ruggenprik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis toegediend met een PIEB (intermitterende medicatie-afgifte) en PCA-functie (zelf een extra dosis toedienen). Dit zorgt vaak voor betere pijnstilling en meer bewegingsvrijheid.
Conclusie
Medicamenteuze pijnstilling kan een uitkomst zijn als de pijn tijdens de bevalling te intens wordt. Na het lezen van dit artikel weet je welke medische opties er zijn, hoe ze werken en wat de voor- en nadelen zijn. Het is erg belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Indien je pijnstilling wenst, kun je dit ten alle tijde met onze verloskundigen bespreken. We gaan dan met je in gesprek over de mogelijkheden.
Houd er rekening mee dat sommige vormen van pijnstilling niet op elk moment tijdens de bevalling mogelijk zijn. Soms ben je al te ver in je bevalling voor bijvoorbeeld een ruggenprik of Pethidine. Daarom is het goed om vooraf na te denken over je wensen en je opties te kennen, zodat je op het juiste moment een beslissing kunt nemen die bij jou past.