Twijfel je of je medicijnen mag gebruiken tijdens je zwangerschap? Veel zwangere vrouwen vragen zich af of medicijnen invloed hebben op hun baby. Hoewel de meeste medicijnen niet bewezen schadelijk zijn, is ook niet altijd zeker dat ze volledig onschadelijk zijn. Daarom is voorzichtigheid geboden.
Na het lezen van dit artikel weet je: Waarom medicijngebruik tijdens de zwangerschap risicovol kan zijn.
Welke medicijnen je beter kunt vermijden.
Wat je kunt doen als je medicijnen nodig hebt.
Medicijnen en de ontwikkeling van je baby
In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle belangrijke organen van je baby gevormd. Medicijnen kunnen in deze fase de ontwikkeling verstoren of zelfs ernstige afwijkingen veroorzaken. Maar ook in de laatste maanden van de zwangerschap kunnen bepaalde medicijnen schadelijk zijn, bijvoorbeeld voor de hersenontwikkeling of de bloedstolling.
Een bekend voorbeeld is aspirine, dat het risico op bloedingen kan verhogen. De hersenen van je baby groeien bovendien nog tot ver na de geboorte, waardoor sommige medicijnen ook in de latere zwangerschap invloed kunnen hebben.
Heb je medicijnen nodig? Overleg altijd met je arts
Gebruik je medicijnen of heb je ze nodig tijdens je zwangerschap? Bespreek dit dan altijd met je huisarts, verloskundige of apotheker. Zij kunnen beoordelen of het medicijn veilig is of dat er een beter alternatief is. In sommige gevallen is het veiliger om wél medicatie te gebruiken dan om een aandoening onbehandeld te laten.
Goed om te weten: Paracetamol passeert de placenta nauwelijks en kan in principe veilig gebruikt worden – bij voorkeur pas na de eerste drie maanden en alleen als het echt nodig is.
Specifieke medicijnen en zwangerschap
SSRI’s (antidepressiva en angstmedicatie)
SSRI’s zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij angstklachten en depressie. Tijdens de zwangerschap komt een kleine hoeveelheid via de navelstreng bij de baby terecht. Dit kan bijwerkingen hebben en daarom krijgen vrouwen die deze medicijnen gebruiken extra begeleiding tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Bespreek dit altijd met je behandelend arts.
Meer weten? Lees de folder over SSRI-gebruik in de zwangerschap.
Aspirinegebruik tijdens de zwangerschap
Sommige vrouwen krijgen juist wél het advies om aspirine te gebruiken tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld bij een verhoogd risico op een hoge bloeddruk of groeivertraging van de baby. Indien dit voor jou geldt, krijg je hier al in het eerste trimester advies over van je verloskundige.
Meer weten? Lees de folder over aspirinegebruik in de zwangerschap.
Vermijd schadelijke stoffen
Naast medicijnen zijn er ook andere stoffen die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap:
Verf op terpentinebasis
Ongediertebestrijdingsmiddelen
Chemicaliën zoals foto-ontwikkelvloeistoffen
Lasergames (i.v.m. elektromagnetische straling)
Over haarverf is nog geen schadelijk effect bekend, maar het is verstandig om producten zonder loodhoudende oplosmiddelen te kiezen.
Twijfel je over een stof of medicijn? Neem contact op met je verloskundige of apotheker voor advies.
Conclusie
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om bewust om te gaan met medicijngebruik. Hoewel sommige medicijnen veilig gebruikt kunnen worden, kunnen andere juist risico’s met zich meebrengen voor de ontwikkeling van je baby. Overleg daarom altijd met je huisarts, verloskundige of apotheker voordat je medicijnen inneemt. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste keuzes te maken, zorg je voor de beste start voor jou en je baby.
Wil je persoonlijk advies over medicijngebruik tijdens je zwangerschap? Neem contact op met Vita Nova. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes voor jou en je baby