Kennisbank

Lactatiekundige: ondersteuning bij borstvoeding

Het geven van borstvoeding is voor veel vrouwen een prachtige ervaring, waarbij je niet alleen voeding, maar ook belangrijke immuunstoffen aan je kindje doorgeeft. In de meeste gevallen verloopt borstvoeding van nature goed, maar het kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Als je tegen problemen of vragen aanloopt, kan het raadzaam zijn om een lactatiekundige in te schakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:

✔️ Wat een lactatiekundige is en wanneer je deze kunt inschakelen.
✔️ Hoe je je kunt voorbereiden op borstvoeding tijdens je zwangerschap.
✔️ Waar je een lactatiekundige kunt vinden en wat de vergoedingen zijn.

Voorbereiden op borstvoeding: wat kun je doen tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je al beginnen met je voor te bereiden op de voeding die je straks aan je kindje wil geven. Het is belangrijk om je te verdiepen in de keuze tussen borstvoeding, kunstvoeding, of een combinatie van beide. Kies voor de optie die het beste bij jou en je situatie past. Als je twijfels hebt of behoefte hebt aan ondersteuning bij je keuze, kan een lactatiekundige je hierbij helpen.

Wat doet een lactatiekundige?

Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is een gecertificeerde zorgverlener die voldoet aan internationale kwaliteitseisen voor begeleiding en hulp aan borstvoedende moeders en hun baby’s. Een lactatiekundige kan je ondersteunen bij problemen zoals een verkeerde aanleg, pijnlijke tepels, lage melkproductie of andere borstvoedingsuitdagingen.

Waar vind je een lactatiekundige?

In de regio ‘s-Hertogenbosch zijn er verschillende lactatiekundigen IBCLC beschikbaar. Je kunt een lactatiekundige vinden via www.nvlborstvoeding.nl. Nadia van Lanen is een van deze lactatiekundigen die voorheen als verloskundige bij Vita Nova werkte. Ze verzorgt nu de borstvoedingscursus bij ons in de praktijk en biedt consulten aan via haar eigen praktijk. Je kunt contact met haar opnemen via www.samenvoeden.com.

Wanneer inschakelen?

Je kunt op elk moment tijdens de borstvoedingsperiode een lactatiekundige inschakelen voor hulp en advies. Veel zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor de begeleiding van lactatiekundigen, en soms ook voor hulpmiddelen zoals een borstkolf. Let wel op dat de voorwaarden voor vergoeding kunnen variëren; soms is een verwijzing van een andere zorgverlener, zoals de verloskundige, vereist.

Conclusie: hulp bij borstvoeding

Het geven van borstvoeding is een mooi en waardevol proces, maar het kan soms ook uitdagingen met zich meebrengen. Een lactatiekundige kan je ondersteunen bij problemen en vragen, zodat je optimaal kunt genieten van het borstvoeden. Aarzel niet om hulp in te schakelen, want vaak kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest