Ben je minder dan 10 weken zwanger en krijg je een vroege echo? Dan maken we deze meestal inwendig. Maar waarom is dat nodig en wat kun je verwachten?
Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe een inwendige echo verloopt en waarom dit in de vroege zwangerschap de beste methode is.
Waarom een inwendige echo voor 10 weken?
Vroeg in de zwangerschap is de baarmoeder nog klein en ligt volledig achter het schaambot. Hierdoor kunnen we met een uitwendige echo via de buik minder goed beeld krijgen. Een inwendige (vaginale) echo biedt een veel duidelijker beeld, waardoor we beter kunnen beoordelen of de zwangerschap zich goed ontwikkelt.
Hoe werkt een inwendige echo?
Bij een inwendige echo brengen we een kleine echosonde vaginaal in. Dit duurt maar een paar minuten en wordt door de meeste vrouwen niet als pijnlijk ervaren. De voordelen van een inwendige echo:
Betere beeldkwaliteit bij vroege zwangerschappen
Duidelijke weergave van het kloppende hartje vanaf 6 weken
Betrouwbaardere meting van de zwangerschapstermijn
Voor 10 weken luisteren we nog niet naar het hartje, omdat dit medisch gezien niet nodig is. Na 10 weken kan dit wel.
Wat kun je vooraf doen?
Een volle blaas zit in de weg bij een inwendige echo. We raden je daarom aan om voor de echo even te plassen. Zo krijgen we het best mogelijke beeld.
Conclusie
Een inwendige echo is de beste manier om in de eerste weken van je zwangerschap een duidelijk beeld te krijgen. Doordat je baarmoeder nog achter het schaambot ligt, geeft een vaginale echo een veel betere weergave dan een uitwendige echo via de buik. Hoewel het misschien even spannend klinkt, ervaren de meeste vrouwen dit onderzoek als niet pijnlijk.
Door deze vroege echo kunnen we bevestigen of de zwangerschap intact is en of het hartje klopt. Dit geeft jou de eerste zekerheid over de ontwikkeling van je baby. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op!
Wil je meer weten over echo’s in het eerste trimester? Neem gerust contact met ons op!