Kennisbank

Hoeveel gewichtstoename is normaal tijdens de zwangerschap? 

Moet je echt “voor twee eten” als je zwanger bent? En wat als je ineens enorme trek krijgt in zoet of hartig eten? Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is normaal, maar hoe zorg je ervoor dat je gezond blijft zonder onnodig veel aan te komen? 

Na het lezen van dit artikel weet je precies hoeveel kilo’s een normale gewichtstoename is tijdens de zwangerschap en hoe je op een gezonde manier omgaat met je eetlust. Zo voel je je fit én maak je de beste keuzes voor jou en je baby. 

Hoeveel kilo’s kom je gemiddeld aan tijdens een zwangerschap? 

Je gewichtstoename hangt af van je BMI (Body Mass Index) voordat je zwanger werd. Dit zijn de richtlijnen: 

BMI vóór zwangerschap Gemiddelde gewichtstoename 
Lager dan 18,5 12 – 18 kg 
18 – 25 11 – 15 kg 
25 – 30 9 – 12 kg 
30 – 35 5 – 9 kg 

Wil je weten wat jouw BMI is? Bereken dit met je gewicht vóór de zwangerschap. 

Moet je eten voor twee? 

Nee, dat is een fabeltje. Je hebt tijdens de zwangerschap wél extra voedingsstoffen nodig, maar niet dubbel zoveel calorieën. Vanaf het tweede trimester heb je ongeveer 300 extra calorieën per dag nodig, wat neerkomt op bijvoorbeeld een volkoren boterham met kaas en een handje noten. 

Hoe ga je om met cravings? 

Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je meer trek hebt in bepaalde voedingsmiddelen, vooral in zoetigheid of hartige snacks. Probeer hier niet te veel aan toe te geven en kies in plaats daarvan voor gezondere alternatieven: 

  • Rauwkost (wortels, komkommer, paprika) geeft een verzadigd gevoel zonder veel calorieën. 
  • Ongezouten noten zijn een goede bron van gezonde vetten. 
  • Griekse yoghurt met fruit helpt om zoete trek te stillen zonder veel suiker. 

Waarom lijnen tijdens de zwangerschap niet verstandig is 

Diëten is niet aan te raden, zelfs niet als je al wat zwaarder was voor je zwangerschap. Bij afvallen breekt je lichaam vetreserves af, en daarin zitten opgeslagen schadelijke stoffen die via de placenta bij je baby kunnen komen. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. 

Bespreek je gewicht met je verloskundige 

Heb je vragen over je gewichtstoename of merk je dat je moeite hebt met gezond eten? Je verloskundige kan je helpen met voedingsadvies en je eventueel doorverwijzen naar een voedingsdeskundige. 

Conclusie: 
Je hoeft niet voor twee te eten, maar een gezonde gewichtstoename is wél belangrijk tijdens de zwangerschap. Door bewuste keuzes te maken en goed naar je lichaam te luisteren, blijf je fit en zorg je voor een gezonde start voor je baby. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest