Kennisbank

Het voelen van je baby: waarom is het belangrijk? 

Het voelen bewegen van je baby is een belangrijke manier om contact te maken en zijn of haar welzijn te monitoren. Tijdens de zwangerschapscontroles controleert de verloskundige de groei en conditie van je kindje, maar jij als moeder kent je baby het beste. Daarom raden we aan om dagelijks bewust stil te staan bij het bewegingspatroon van je kindje. 

Wat doet je baby in de buik? 

Je baby is gedurende de hele zwangerschap actief en oefent voor het leven buiten de baarmoeder. Bewegingen helpen bij de ontwikkeling van de spieren en longen. Je kunt verschillende soorten bewegingen voelen: 

✔ Kleine bewegingen zoals duimzuigen en het strekken van de vingers (vaak minder goed voelbaar). 
✔ Duidelijke bewegingen zoals schoppen, draaien en schuiven. 
✔ De hik, die je herkent als kleine, ritmische schokjes. 

Vanaf het derde trimester voel je je baby het meest, vooral wanneer je rustig zit of ligt. 

Wat betekenen de bewegingen van je baby? 

Je baby krijgt zuurstof en voedingsstoffen via de placenta. Zolang de placenta goed functioneert, blijft je baby actief. Een duidelijke en blijvende afname van de bewegingen kan erop wijzen dat je baby energie probeert te sparen, bijvoorbeeld als de placentafunctie minder wordt. Daarom is het belangrijk om het bewegingspatroon van je baby goed te kennen. 

Soms kan je baby wat rustiger zijn. Dit is niet direct zorgwekkend, maar het is wél goed om dit op te merken en bewust te blijven volgen. 

Wanneer is je baby rustiger? 

  • Slaapmomenten: Je baby slaapt vaak en beweegt dan minder. Naarmate de zwangerschap vordert, duren de slaapmomenten langer, maar zelden langer dan een uur achter elkaar. 
  •  Avond vs. ochtend: Veel baby’s zijn ’s avonds het meest actief, maar dit verschilt per kindje. 
  • Placentaligging & gewicht: Ligt de placenta aan de voorkant van je baarmoeder of heb je overgewicht? Dan kun je de bewegingen minder goed voelen. 

Bewegingen leren herkennen 

Vanaf week 26 is het belangrijk om dagelijks op de bewegingen van je baby te letten. Dit helpt je om een patroon te herkennen. Vóór 26 weken kan je baby nog vrij draaien en zijn bewegingen minder voelbaar, maar na 26 weken is je baby groot genoeg om duidelijk te laten merken dat hij of zij beweegt. 

 Tip: Je voelt bewegingen het best wanneer je ligt of zit en je hier bewust op focust. Dit is ook een mooi moment om samen met je partner de bewegingen te ervaren! 

Wanneer moet je direct contact opnemen? 

📞 Bel direct je verloskundige als: 

  • Je baby een dag niet of nauwelijks beweegt (niet wachten tot de volgende dag!). 
  • Je merkt dat de bewegingen afnemen ten opzichte van wat je gewend bent. 

Tot slot 

Het belangrijkste is dat je opmerkt wanneer het bewegingspatroon van je baby blijvend verandert. Naarmate je zwangerschap vordert, zal je baby minder krachtig kunnen bewegen door de beperkte ruimte, maar de frequentie van bewegingen mag niet afnemen. Twijfel je of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest