Wat gebeurt er tijdens de uitdrijvingsfase? Hoe werkt het persen en wat kun je verwachten?
Na het lezen van dit artikel weet je precies wat er gebeurt in de uitdrijvingsfase en hoe je jouw lichaam het beste kunt ondersteunen tijdens het persen. Dit helpt je om vol vertrouwen dit laatste deel van de bevalling in te gaan.
De uitdrijvingsfase: het moment is daar
Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt bereikt en persweeën krijgt, start de uitdrijvingsfase. De ontsluitingsweeën maken plaats voor krachtige persweeën, die ervoor zorgen dat je baby geboren wordt. Dit is een reflex van je lichaam en het is vrijwel onmogelijk om niet mee te persen wanneer de drang er is.
Wat kun je verwachten?
- Je krijgt een sterk drukgevoel;
- De verloskundige controleert of je volledige ontsluiting hebt;
- Bij een eerste kindje duurt deze fase gemiddeld 60-90 minuten;
- Bij een volgend kindje gaat het meestal sneller.
Soms is er een korte rustfase voordat de persweeën echt beginnen. Dit is volkomen normaal en geeft je lichaam de kans om zich voor te bereiden op het laatste stuk van de bevalling.
De geboorte: een bijzonder moment
Zodra je baby geboren is, wordt hij of zij direct op je blote buik gelegd. Dit huid-op-huidcontact helpt om de band met je baby te versterken en bevordert een warme en veilige start. Geniet van dit bijzondere moment!
Een uitdrijvingsfase kan 1 tot 120 minuten duren. Wanneer de uitdrijvingsfase niet vordert zoals verwacht, kan het nodig zijn om medische hulp in te schakelen. In dat geval dragen we de zorg over aan de gynaecoloog en wordt de bevalling in het ziekenhuis voortgezet.
Conclusie
De uitdrijvingsfase is de laatste en meest intensieve fase van de bevalling. De persweeën helpen je om je baby geboren te laten worden, en zodra dit moment daar is, volgt het magische eerste huid-op-huidcontact. Door goed naar je lichaam te luisteren en de instructies van de verloskundige op te volgen, kun je deze fase met vertrouwen tegemoet gaan. Uiteindelijk brengt iedere wee je dichter bij de ontmoeting met je kindje!