Kennisbank

Borstvoeding: Alles wat je moet weten voor een goede start

Borstvoeding wordt vaak geprezen om zijn vele voordelen voor zowel moeder als baby. Wetenschappelijke studies tonen aan dat borstvoeding belangrijke stoffen bevat die kunstvoeding niet kan bieden, zoals antistoffen en levende cellen die je kindje beschermen tegen infecties. Daarnaast verkleint borstvoeding de kans op het ontwikkelen van allergieën, zoals astma en eczeem. Hoewel borstvoeding tal van voordelen biedt, beseffen we dat het niet altijd vanzelf gaat. De eerste periode kan soms intensief zijn, maar zodra de borstvoeding goed op gang komt, is het een eenvoudige en natuurlijke manier om je kindje te voeden.

Het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is om baby’s de eerste zes maanden volledig borstvoeding te geven. Dit artikel biedt informatie en tips om je te helpen een goede start te maken met borstvoeding.

Na het lezen van dit artikel weet je:
✔️ Waarom borstvoeding beter is dan kunstvoeding.
✔️ Wat je kunt doen om goed voorbereid te starten met borstvoeding.
✔️ Hoe borstvoeding zich ontwikkelt in de eerste dagen na de geboorte.

Waarom borstvoeding belangrijk is

Borstvoeding biedt belangrijke gezondheidsvoordelen voor je baby. Het bevat niet alleen de juiste voedingsstoffen, maar ook antistoffen die je kindje helpen beschermen tegen infecties. Bovendien helpt borstvoeding de kans op het ontwikkelen van allergieën te verkleinen. De voordelen voor de moeder zijn ook niet te onderschatten: het bevordert het herstel na de bevalling en helpt bij het afvallen van zwangerschapsgewicht.

Bijzondere situaties en borstvoeding

In sommige gevallen kan het nodig zijn om vooraf na te gaan of borstvoeding voor jou mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld als je een borstoperatie hebt ondergaan. Afhankelijk van de gebruikte techniek kan het moeilijker zijn om borstvoeding te geven. Overleg met je arts of borstvoeding mogelijk is en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Als je medicatie gebruikt, is het belangrijk om te overleggen met je arts of deze medicatie veilig is tijdens de borstvoedingsperiode. Vaak kan je medicatie tijdelijk aangepast worden om het geven van borstvoeding mogelijk te maken.

Veranderingen tijdens de zwangerschap

Al vroeg in de zwangerschap maakt je lichaam zich klaar voor borstvoeding. Je borsten kunnen 1 à 2 cupmaten groter worden en je zult mogelijk gevoeligheid in je borsten ervaren. Dit komt doordat je lichaam meer melkklieren en bloedvaten aanmaakt. Je tepels kunnen groter en donkerder worden als gevolg van de zwangerschapshormonen. Het dragen van een zwangerschapsbeha biedt goede ondersteuning en kan helpen bij het omgaan met deze veranderingen.

Wat is colostrum?

Vanaf de 26e week van je zwangerschap kan er soms een dikke, gelige vloeistof uit je tepels komen. Dit wordt colostrum genoemd en is de eerste moedermelk die je lichaam aanmaakt. Colostrum is rijk aan eiwitten, mineralen en antistoffen, die je baby helpen zich te beschermen tegen infecties. Het werkt ook laxerend voor je baby, waardoor deze de eerste ontlasting makkelijker kan kwijtraken. Het is belangrijk om te weten dat het helemaal niet nodig is om al in de zwangerschap melk te lekken voor een goede start van de borstvoeding.

Kolven tijdens de zwangerschap

In sommige gevallen kan het zinvol zijn om al tijdens de zwangerschap je borsten voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Dit kan vanaf de 37e week. Als je hierover meer wilt weten, bespreek het dan met een van onze verloskundigen tijdens een spreekuur.

Borstvoeding tijdens de eerste dag

We adviseren je om je kindje tijdens het eerste uur na de geboorte huid-op-huid op je borst te leggen. Dit helpt je baby om zelf op zoek te gaan naar de borst. Het eerste moment van aanleggen is belangrijk, maar schrik niet als je baby niet meteen begint te drinken. Dit is volkomen normaal; je baby heeft vaak wat tijd nodig om bij te komen van de geboorte.

Waarom huid-op-huid-contact belangrijk is:
Huid-op-huid contact vergroot de kans dat je kindje zelf op zoek gaat naar de borst en goed aanhapt. Het helpt je baby om zijn temperatuur te reguleren, zijn bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zijn ademhaling te verbeteren. Bovendien versterkt dit moment de band tussen jou en je baby. Ook de vader kan huid-op-huid contact met de baby hebben.

Borstvoeding tijdens de kraamweek

Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar het kan vooral in de eerste week veel oefening vergen. Het is belangrijk om je baby regelmatig aan de borst te leggen, zodat je melkproductie goed op gang komt. Onze adviezen voor de kraamweek:

  • Vraag en aanbod: Hoe vaker je kindje drinkt, hoe meer melk je lichaam aanmaakt.
  • Regelmaat: Probeer je kindje minstens 8 keer per dag aan te leggen, om de borstvoeding goed op gang te krijgen.
  • Samen slapen: Het is handig om je kindje de eerste weken bij je op de kamer te leggen, zodat je snel kunt reageren op zijn of haar voedingstijd.
  • Pijn: Het aanleggen kan in het begin wat ongemak veroorzaken, maar de pijn moet na een paar seconden verdwijnen. Als je baby niet goed aanhapt, leg je kindje dan opnieuw aan.

Conclusie: Een goede start met borstvoeding

Borstvoeding is een proces van vraag en aanbod. Hoe vaker je kindje drinkt, hoe meer melk je lichaam zal produceren. In de eerste dagen na de geboorte is het belangrijk om je kindje vaak aan te leggen, zodat de borstvoeding goed op gang komt. Als je problemen ervaart, kunnen onze verloskundigen of een lactatiedeskundige je helpen met advies en ondersteuning.

💡 Meer weten over borstvoeding? Bezoek de website van het Voedingscentrum voor uitgebreide informatie en praktische tips.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest