Kennisbank

Alcohol, roken en drugs tijdens de zwangerschap 

Zwanger zijn brengt vragen met zich mee over wat wel en niet veilig is. Het is bewezen dat alcohol, roken en drugs schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van jou en je ongeboren kindje. Lees hier waarom het belangrijk is om deze middelen te vermijden en welke effecten ze kunnen hebben. 

Alcohol en zwangerschap 

Schadelijkheid 

Alcohol passeert de placenta en bereikt daarmee direct je ongeboren kindje. Dit kan leiden tot ernstige risico’s zoals: 

  • Verhoogde kans op een miskraam. 
  • Groeivertraging en aangeboren afwijkingen.
  • Het foetale alcoholsyndroom (FAS): afwijkingen aan gezicht, handen, benen en neurologische stoornissen.

Baby’s die tijdens de zwangerschap blootgesteld worden aan alcohol moeten na de geboorte ook ontwennen, wat een zware start in het leven betekent. 

Advies 

Er is geen veilige hoeveelheid alcohol tijdens de zwangerschap. Zelfs een klein glas kan schadelijk zijn. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom helder: drink geen alcohol tijdens de zwangerschap of borstvoeding. Dit geldt ook voor de periode vóór de conceptie. Partners wordt geadviseerd samen te stoppen, zodat er geen risico’s ontstaan voor het kindje. 

Roken tijdens de zwangerschap 

Schadelijkheid 

Roken vermindert de bloedtoevoer naar de placenta, waardoor je kindje minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Dit kan leiden tot: 

  • Een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboorte. 
  • Lager geboortegewicht, wat extra risicovol is voor baby’s die al klein zijn. 
  • Problemen met ademhaling, voeding en verstandelijke ontwikkeling. 

Ook na de geboorte verhoogt roken het risico op wiegendood. 

Stoppen 

Stoppen met roken is essentieel, niet alleen voor de moeder maar ook voor de partner. Samen stoppen verhoogt de kans op succes en biedt een gezondere omgeving voor je baby. Rookvrije omgevingen zijn cruciaal voor de groei en ontwikkeling van je kind. 

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap 

Schadelijkheid 

Drugsgebruik is zeer gevaarlijk voor je ongeboren kindje. 

  • Harddrugs zoals heroïne, cocaïne en speed veroorzaken vaak verslaving bij baby’s, met ernstige ontwenningsverschijnselen na de geboorte. Ze kunnen ook leiden tot chromosoomafwijkingen, hartproblemen en miskramen. 
  • Softdrugs zoals marihuana en hasj beïnvloeden de hersenontwikkeling van je baby en verhogen het risico op ontwikkelingsproblemen. 
Advies 

Gebruik je drugs of heb je drugs gebruikt tijdens je zwangerschap? Meld dit dan aan je verloskundige of arts. Zij kunnen hun zorg hierop aanpassen en ervoor zorgen dat jij en je baby de best mogelijke ondersteuning krijgen. 

Conclusie: Veiligheid voorop 

Alcohol, roken en drugs vormen grote risico’s tijdens de zwangerschap. Het vermijden van deze middelen is cruciaal om je baby een gezonde start te geven. Vraag hulp als je moeite hebt om te stoppen, en weet dat je niet alleen staat. Samen zorg je voor een veilige en gezonde zwangerschap. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest