Menstruatie en ovulatie

Wanneer je zwanger wilt worden, is het handig om meer te weten over je persoonlijke cyclus van menstruatie en ovulatie. Op welk moment is je ovulatie en kun je zwanger worden? Je berekent de duur van de cyclus door te rekenen vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. Een cyclus duurt gemiddeld 28 dagen.


Figuur 1© 2010 Merck & Co, Inc, Whitehouse Station, New Jersey, USA.

De eerste drie tot zes dagen kenmerken zich door bloedverlies (menstruatie of ongesteld zijn). De baarmoeder stoot dan het overtollige slijmvlies af. In de zes tot zeven dagen daarna herstelt het slijmvlies zich. Tegelijkertijd rijpt er een eicel in de eierstok. De eisprong (ovulatie) vindt 14 dagen voordat je weer ongesteld moet worden plaats. Dat is je vruchtbare periode. De baarmoeder bouwt dan dikker slijmvlies op waarin een bevrucht eitje zich zou kan nestelen. Indien er geen bevruchting plaatsvindt, stoot de baarmoeder na 14 dagen het dikke slijmvlies weer af en begint de cyclus opnieuw.

De duur van de cyclus wordt vooral bepaald door de eerste fase (folliculaire fase). De derde fase van de cyclus (luteale fase) duurt vrijwel altijd 14 dagen. Je kunt dus het moment van je ovulatie achteraf bepalen door vanaf je eerste menstruatiedag veertien dagen terug te tellen.

Een cyclus van 28 dagen komt slechts bij 15% van de vrouwen voor. De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Dit wordt als normaal beschouwd. Ook wanneer je een langere of kortere cyclus hebt, vindt de eisprong vaak toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats. Vrouwen met een kortere of langere cyclus hebben vaak wat meer moeite om zwanger te worden, omdat de kans groter is dat er geen ovulatie plaatsvindt.

Ben je onregelmatig ongesteld of is je cycluslengte korter dan 21 of langer dan 35 dagen? Of heb je een andere vraag over je menstruatie? Ook dan ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur.