Beweging van je kindje voelen

Beweging van je kindje voelen is belangrijk. Tijdens de zwangerschapscontroles houdt de verloskundige de groei en conditie van je kindje in de gaten. Maar jij als moeder kent je kindje heel goed voordat hij/zij geboren is. Wij raden je aan in de zwangerschap iedere dag aandacht te besteden aan het bewegingspatroon van je kindje om hem/haar te leren kennen.

Wat doet je kindje?
Je kindje is actief gedurende de hele zwangerschap. Hij maakt bewegingen om de longen te laten ontwikkelen. Je kindje is aan het oefenen voor het leven buiten de baarmoeder. Van tijd tot tijd zal hij de hik hebben, die je zal voelen als kleine, ritmische samentrekkingen. Je kindje zal harde en zachte bewegingen maken in je baarmoeder. Kleine bewegingen zoals duimzuigen of het strekken van vingers zal je waarschijnlijk niet voelen, schoppen, schuiven en draaien wel. In het derde trimester van je zwangerschap zal je de meeste bewegingen van het kindje voelen. Hoe goed je de beweging van je kindje kunt voelen is afhankelijk van je houding, je rust- en beweegmomenten.

Wat zeggen de bewegingen van je kindje? 
Je kindje krijgt in principe alles wat het nodig heeft via de placenta. Zolang de placenta goed functioneert, zal je kindje goed bewegen. Wanneer de placentafunctie minder wordt, zal het kindje om energie te sparen minder gaan bewegen. Je zult dan opmerken dat het kindje minder beweegt. Wanneer je de bewegingen voelt zoals je deze gewend bent, is dat een teken dat je kindje in een goede conditie is. Soms is het kindje rustig, dat is niet direct erg maar het is wel belangrijk dat je dat opmerkt. Door bewust de beweging van je kindje te voelen heb je contact en leer je hem/haar beter kennen.

Soms is het rustig(er) 
Een kindje in de baarmoeder slaapt vaak, het zal dan nauwelijks bewegen. De perioden van slapen zullen langer zijn naarmate de zwangerschap vordert. Maar zelfs tegen het einde van de zwangerschap zal je kindje zelden langer dan een uur achtereen slapen. De meeste kindjes zijn vooral in de avond actief, hoewel sommige liever  ’s ochtends vroeg bewegen. Er kunnen grote verschillen zijn tussen kindjes, hoe hard en vaak ze bewegen.  Sommige moeders voelen minder bewegingen dan anderen. Wanneer de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt of als je overgewicht hebt, voel je mogelijk minder kindsbewegingen. Je voelt de bewegingen van je kindje het beste wanneer je ligt en wat minder wanneer je staat, loopt of bezig bent.

Bewegingen leren herkennen
Elke dag kindsbewegingen herkennen kan een goede gewoonte zijn tijdens de zwangerschap. Met het leren (her)kennen van de bewegingen kan je het beste beginnen vanaf week 26 van de zwangerschap. Vanaf dat moment vinden we het belangrijk dat je het kindje iedere dag voelt. Mocht je het al eerder voelen, dan is dat natuurlijk heel fijn. Realiseer je wel dat door de ruimte die het kindje voor 26 weken heeft, het kindje in een positie kan draaien die voor jou minder duidelijk te voelen is. Vanaf 26 weken maakt de positie niet meer uit. Het kindje is dan groot genoeg om in iedere positie jou te kunnen laten voelen dat het beweegt.

Hoe kun je bewegingen voelen
De beste manier om bewegingen te ervaren is om ontspannen te gaan liggen of zitten en je te concentreren op de bewegingen. Dit is ook het moment waarop partners de bewegingen het beste kunnen voelen. Mogelijk kun je dit (samen) op een vast moment doen waarop het kindje voor jouw gevoel meestal actief is. Tijdens de dag probeer je je bewust te zijn van de bewegingen van je kindje. De meeste moeders zullen op deze manier weinig tijd nodig hebben om de bewegingen te herkennen en zich te realiseren dat het kindje voor haar/zijn doen normaal beweegt.

Neem altijd direct contact op wanneer: 
• je het kindje een dag niet of niet noemenswaardig hebt voelen bewegen (niet wachten tot de volgende dag)
• het kindje in de loop van de dag steeds minder beweegt en je te weinig activiteit voelt, zeker wanneer je anders gewend bent

Tot slot
Het belangrijkste is om op te merken wanneer er een duidelijke en blijvende vermindering van de normale activiteit van je kindje is. Wanneer je je daar zorgen over maakt, voel dan te allen tijde de ruimte om dit te bespreken met je verloskundige. Naarmate de zwangerschap vordert mag je kindje minder hard bewegen doordat de ruimte beperkter wordt. Het mag echter niet minder vaak bewegen dan wat je gewend bent in deze zwangerschap.