Anticonceptie
Anticonceptie

Bibliotheek
Aanvullende informatie

Anticonceptie

Na de bevalling kun je bij onze verloskundigenpraktijk ook terecht voor aanvullend anticonceptieadvies en het regelen van alle vormen van anticonceptie.

Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft)? Overzicht hormoonvrije anticonceptie en overzicht hormoonhoudende anticonceptie

Daarnaast schrijven wij ook recepten uit voor orale anticonceptie en spiraaltjes. Het plaatsen van deze spiraaltjes doen onze verloskundigen zelf.

Tijdens de standaard nacontrole (na de bevalling) kunnen wij je informeren over anticonceptie en eventueel de pil direct voorschrijven. Overweeg je anticonceptie, dan vragen we je eerst een vragenformulier in te vullen. Een verloskundige beoordeelt jouw medische situatie en vervolgens krijg je van ons een recept. Om de MirenaKyleena, Levosert of het koperspiraal te plaatsen maken we een afspraak, op zijn vroegst, 10 tot 12 weken na je bevalling. Voorafgaand aan de afspraak sturen we je een folder toe met informatie over de plaatsing. Zes weken na plaatsing nemen we nog een keer telefonisch contact met je op om te horen hoe het spiraal bevalt.

Aan het voorschrijven van de pil zijn geen extra kosten verbonden. Het plaatsen van een spiraal kost € 73,35 in 2023 en de kosten van de plaatsing worden vergoed door de verzekeraar. Ter vergelijking, bij de gynaecoloog kost het plaatsen van een spiraal tussen de €350 – €400 afhankelijk van het ziekenhuis. Dit bedrag wordt ingehouden op je eigen risico. Bij de huisarts zijn er geen kosten verbonden aan het plaatsen van een spiraal en geldt er ook geen eigen risico bijdrage.

Kijk hier voor meer informatie over anticonceptie. Wil dat onze verloskundige een spiraaltje plaatst of een pil voorschrijft, vul dan dit formulier in.